Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţia MAE la declaraţiile făcute de Bernd Fabritius la RFI

Teodor Meleşcanu: Nu are calitatea instituțională de a aprecia „cine ar trebui să stea în capul mesei” în timpul preşedinţiei româneşti a UE.

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu reacționează, printr-un comunicat remis vineri seara de MAE, la declarațiile făcute de Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţi naţionale, cu privire la președinția română a UE. Oficialul german afirmase că cea mai mare provocare a României la şefia Consiliului UE va fi redobândirea încrederii din partea statelor membre și că preşedintele Iohannis este cel care ar trebui „să stea în capul mesei” în mandatul de şase luni, nu premierul Dăncilă.
 
„Domnul Fabritius nu are calitatea instituțională de a aprecia cine ar trebui să stea în capul mesei” și „nu este de competența niciunui oficial străin de a oferi judecăți cu valoare de sentință” cu privire la mandatul României, i-a transmis Meleșcanu, insistând că Guvernul român a promovat constant o politică incluzivă în ceea ce privește colaborarea instituțională și exercitarea acestui mandat.