Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zece zile decisive pentru Brexit, Theresa May și Marea Britanie

may_bbc.jpg

Theresa May
Theresa May are 10 zile la dispoziție să salveze acordul Brexit cu UE
Image source: 
PA

Prim ministrul britanic, Theresa May, a avertizat că respingerea de către deputați a acordului negociat cu Uniunea Europeană pune în primejdie Brexit. Premierul May a promis să supună la vot acordul săptămâna viitoare. 

Cu o zi înaintea reluării sesiunii parlamentare după vacanța de Crăciun și Anul Nou, premierul May a spus că respingerea acordului Brexit în Camera Comunelor ar arunca Marea Britanie într-un "teritoriu necunoscut". 

Ea a spus că votul va avea loc în mod cert săptămâna viitoare, comentatorii estimând că cea mai probabilă dată ar fi 14 sau 15 ianuarie. 

Votul asupra acordului negociat timp de peste 18 luni cu UE a fost amânat de guvern luna trecută când devenise clar că premierul May nu dispunea de sprijinul necesar aprobării documentului care stabilește condițiile ieșirii din UE pe 29 martie 2019. 

Criticii au obiectat la faptul că perioada de tranziție necesară negocierii unei noi relații între Marea Britanie și UE poate fi prelungită în mod nedefinit în vederea evitării revenirii la o frontieră dură între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord. 

Premierul May a încercat să obțină concesii din partea liderilor UE la acest capitol, dar a fost refuzată categoric, acordul în forma actuală fiind ne-negociabil, potrivit acestora. 

În cele patru săptămâni de la amânarea votului din Camera Comunelor sprijinul pentru acord în rândul deputaților nu pare să se fi schimbat semnificativ și, mai mult, un sondaj de opinie arăta că în rândul electoratului doar 25% susțin acordul negociat cu UE.

Scenarii Brexit

Urmează așadar 10 zile care pot decide soarta Brexit și a Marii Britanii în general. Duminicalul Sunday Times enumeră șase scenarii în legătură cu votul din Camera Comunelor:

Camera Comunelor
Camera Comunelor a împuternicit prim ministrul să declanșeze Brexit
Image source: 
  • rebelii din propriul Partid Conservator și deputații din Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) sunt câștigați de partea guvernului cu un amendament care prevede că Marea Britanie poate ieși unilateral din perioada de provizorat cu un preaviz de 12 luni;
  • premierul May pierde votul dar obține o decizie din partea Curții Europene de Justiție care prevede că rămânerea în piața unică europeană nu poate fi prelungită în mod nedeterminat;
  • premierul May pierde votul, iar Partidul Laburist din opoziție introduce o moțiune de cenzură împotriva guvernului, care însă nu poate trece decât cu sprijinul rebelilor Conservatori și al DUP;
  • convocarea unui al doilea referendum privind rămânerea sau ieșirea din UE, care însă nu poate avea loc înainte de 29 martie 2019, necesitând o prelungire a termenului care nu poate fi făcută decât în unanimitate de cei 27 de lideri UE;
  • suspendarea Brexit, ce poate fi făcută unilateral de guvern, dar politic așa ceva este extrem de dificil;
  • ieșire din UE fără acord, în cazul în care votul din Camera Comunelor este pierdut și guvernul continuă pregătirile pentru o astfel de ieșire, cu consecințe potențial extrem de negative pentru economie și populație.

Această ultimă variantă este însă respinsă de numeroși deputați și deja marți 8 ianuarie va fi introdus un amendament la proiectul legii bugetului care împiedică guvernul să acceseze fondurile necesare pregătirii pentru un Brexit fără acord, în cazul adoptării sale existând riscul unei paralizări a oricărei activități legate de această ipoteză - ieșirea din UE fără acord, care altfel devine din ce în ce mai plauzibilă.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ