
Politică
Buget UE 2021-2027: România își începe rolul european în forță
dwyrlmjx0aayqlu.jpg-large.jpeg

Discuția publică din Consiliul de miniștrii a decurs amical, toată lumea își spune pe numele mic, miniștrii par a fi prieteni, dar pozițiile sunt clar divergente.
Mozaicul este complex, nu se poate face o distincție clară între est si vest, dus si nord, in unele privințe părerile se întrepătrund iar alianțele care se formează pot fi surprinzătoare. Sarcina președinției române a UE va fi enormă.
Majoritatea țărilor au cerut un pachet ameliorat de negociere, față de cel întocmit anul trecut. Tările estice , Spania și Franța cer menținerea ambițiilor bugetare pentru Politica Agricolă Comună și coeziune.
Comisia europeană a propus o scădere cu 5% a fondurilor pentru agricultură și cu 6% a celor pentru coeziune față de nivelul actual care el însuși este diminuat față de bugetul de acum zece ani.
Dar condiționalitatea plăților pentru coeziune de respectarea statului de drept a fost și ea adusă în discuție și chiar subliniată de Germania și Danemarca. Ideea, de inspirație germană, este ca statele gen Ungaria, Polonia și România să-și poată pierde fondurile destinate dezvoltării regiunilor și altele dacă nu respectă principiile fundamentale ale statului de drept.
Tările nordice cred că pachetul pus acum pe masă este corect fiindcă reduce fondurile de coeziune în slujba migrației; este ceea ce crede de altfel și Italia, puternic afectată de migrație.
Si tot Italia cere diversificarea surselor de venit astfel încât – și aici Roma este în asentimentul Berlinului și al capitalelor nordice – contribuția națională la bugetul UE sa nu depășească 1% din Venitul National Brut.
Trebuie adăugat ca UE este acum în prag de Brexit mai mult ca niciodată nevoită sa-și diversifice sursele finanțării proprii (print axe vamale și alte formule).
UE a făcut ceva progrese în negocieri plecând de la propunerea Comisiei Europene, prezentată în urmă cu câteva luni, care redistribuie fondurile tarilor de est către sud și care ia în calcul austeritatea și pierderea contribuției Regatului Unit.
Un acord de principiu trebuie găsit de Președinția Româna a UE pâna în mai pentru ca, după alegerile europene și după pauza de vară, un acord final între liderii europeni să fie posibil în octombrie.
Următorul cadru European al bugetului ar demara în 2021 pentru o perioadă de șapte ani și s-ar cifra la 1.279 miliarde de euro, ceea ce presupune însă o contribuție națională depaste 1% din VNB.