Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Europeană de Justiție va respinge plângerea lui Liviu Dragnea

p0021320009-2.jpg

justitie UE
Curtea Europeana de Justitie nu-i poate da câstig de cauza lui Liviu Dragnea
Sursa imaginii: 
European Union, 2018

Curtea Europeană de Justiție nu va putea primi plângerea lui Liviu Dragnea, cred experții în materie de drept european, întrucât el nu a fost inculpat de OLAF sau de Comisia Europeană.

Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Tel Drum, a dat în judecată Comisia Europeană fiindcă nu a fost audiat în acest dosar. Plângerea a fost înregistrată la Luxembourg în 11 decembrie 2018. Dragnea vizează aici Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF)

Plângerea, adresată Curții Europene de Justiție, nu poate fi primită, spun experții, întrucât nu cade sub incidenta dreptului european, ci este o afacere națională.

OLAF, creat în anii 2000 pentru a depista fraudele privind fondurile europene în urma afacerii Edith Cresson, nu are putere de anchetă. El întocmește rapoarte iar acestea stau la baza anchetelor care se desfășoară pe plan național. 

Liviu Dragnea încearcă însă, pe aceasta cale indirectă, anularea raportului OLAF care subliniază neregularități în folosirea banilor europeni în dosarul Tel Drum. DNA l-a pus pe Liviu Dragnea sub acuzare în 13 noiembrie 2017 în urma colaborării cu OLAF. 

Curtea Europeană de Justiție nu s-a pronunțat încă oficial privind acțiunea lui Liviu Dragnea, dar se așteaptă să o facă în scurt timp.