Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldovenii din diaspora cer mai multe secții de votare în străinătate

poza_moldoveni_diaspora_sectii.jpg

Moldovenii, aflați în străinătate, au lansat o petiție prin care cer Guvernului mai multe secții de votare la scrutinul din 24 februarie

Cetățenii moldoveni cu drept de vot din străinătate cer Guvernului de la Chișinău deschiderea mai multor secții de votare în ziua scrutinului din 24 februarie. La prezidențialele din 2016 unele birouri electorale au rămas fără buletine, motiv pentru care mulți moldoveni nu au reușit să voteze.Între timp, Comisia Electorală Centrală atenționează că miercuri este ultima zi în care moldovenii din diaspora se pot înregistra prealabil pentru a vota la alegerile parlamentare și referendumul consultativ din februarie.

Moldovenii cu drept de vot, aflați în străinătate, au lansat o petiție on-line prin care solicită autorităților de la Chișinău deschiderea a cel puțin 28 secții de votare suplimentar la cele deschise în 2016. O mie de cetățeni care au semnat până astăzi petiția își doresc mai multe birouri electorale în România, Franța, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Federația Rusă, Belgia, Canada și SUA.

„Pornind de la rezultatele participării în turul doi la alegerile prezidențiale din 2016 și pentru evitarea organizării dezastroase a scrutinului electoral așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2016, diaspora cere Guvernului R.Moldova deschiderea a cel puțin 28 de secții de vot suplimentar. În 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în petiția diasporei.

Semnatarii susțin că pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise de fapt în total 50 de secții de vot suplimentare și iată de ce: ”În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii fiind nevoiți să călătorească în alte țări. De asemenea, în unele state cu prezență masivă a cetățenilor moldoveni, birouri electorale au fost deschise doar într-un singur oraș”.

Între timp, Comisia Electorală Centrală atenționează că până miercuri seara, cetățenii moldoveni din străinătate sau cu domiciliul în stânga Nistrului pot completa un formular de înregistrare on-line, la rubrica ”Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md.  Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își are domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului, precizează CEC.

”Conform prevederilor legale, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stînga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective”.

În jur de 17 mii de moldoveni din străinătate s-au înregistrat prealabil pentru a vota la scrutinul din 24 februarie din R.Moldova.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre petiția diasporei privind deschiderea mai multor secții de votare în străinătate