Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa vine joi la București

eu.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Președinții Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European și Colegiul Comisarilor vin joi la București pentru lansarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. 

Va fi prezent așadar și Jean Claude Junker, cel care în urmă cu doar câteva săptămâni nu se sfia să critice România, pentru că, deși ar fi pregătită din punct de vedere tehnic, nu ar înțelege pe deplin ce înseamnă să fii în fruntea Uniunii Europene.

„Este din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită (...) Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE. Acţiunea prudentă necesită disponibilitatea de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva”, a afirmat atunci Juncker.

Astfel de declarații au de fapt o miză electorală europeană, explică la RFI Mihai Sebe, expert în politici europene. Vizia are un caracter simbolic, iar declarațiile și discursurile vor fi încurajatoare la adresa Bucureștiului, consideră Mihai Sebe: 

M.S.: E o vizită formală. Aștept mai degrabă ca tonul declarațiilor să fie rezervat. (…) Un mesaj tehnic de încurajare a echipei române. Mai puțin o intrare în dezbaterea politică. 

Rep.:  Se va vorbi despre dosare concrete?

M.S.: Discuțiile vor aborda fără îndoială și astfel de aspecte, în special cadrul viiotrului buget multi-anual post 2020.  Posibil să fie abordată inclusiv chestiunea azilului și migrației. Sau chestiunea dezinformării. Dar vizita este în principal una cu caracter simbolic în care se vor trasa elementele liniei directoare ale discuțiilor. Nu cred că vom asista la un discurs “revoluționar” fiindcă deja prioritățile au fost discutate. 

 

Ascultă AICI interviul integral cu Mihai Sebe: