Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maria Grapini: România e o ţară proeuropeană, protestul de la Ateneu îi ştirbeşte imaginea

Maria Grapini acord Bruxelles succes.jpg

Maria Grapini nu vede acordul de la Bruxelles ca pe un succes (Sursa foto: Facebook/Maria Grapini)
Maria Grapini nu vede acordul de la Bruxelles ca pe un succes (Sursa foto: Facebook/Maria Grapini)

Eurodeputata Maria Grapini deplânge la RFI lipsa de unitate, cu ocazia evenimentului de joi de la Ateneu, când se marchează preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România. Pe de altă parte, europarlamentara membră a grupului socialist din PE din partea Partidului Puterii Umaniste crede că protestul anunţat de societatea civilă pentru ora 19 nu face bine ţării.

Maria Grapini declară că „întâlnirea de la Bucureşti este foarte importantă şi ar fi trebuit să fie unitate, în sensul foarte larg al cuvântului. E un eveniment cultural, la care participă de la preşedintele Comisiei şi tot corpul comisarilor, cred că ar fi trebuit Parlamentul României, prin membrii săi, Preşedinţia şi Guvernul, indiferent Opoziţie sau Putere, să fie prezenţi, lăsând la o parte că e şi o oportunitate de a discuta cu comisarii, e un eveniment care vrea să însemne deschiderea preluării mandatului (...). România este proeuropeană”.

Eurodeputata consideră că protestul de joi seară din faţa Ateneului dăunează imaginii României, o ţară proeuropeană: „Sincer, nu face bine României (...). Eu cred că toate îşi au locul lor şi timpul lor. A veni acum cu un protest, nu-i văd sensul, când preluăm şi e un eveniment pentru toată ţara, până la urmă, fiecare român trebuie să fie mândru că ţara lui acum conduce Europa şase luni. A spune că vrem în Europa, când statistic, avem statistici, România este în top 3 proeuropeană, când Guvernul şi-a pus aceste priorităţi proeuropene, nu înţeleg sensul acestui protest. Nu face decât să ştirbească din imagine”.

Maria Grapini nu contestă dreptul oamenilor de a protesta, ci mai degrabă momentul ales: „Problema este de a alege momentul în care să faci acest lucru şi să aducă şi un randament, o rezolvare, pentru că până la urmă se demonetizează toată ieşirea asta în stradă, dacă nu are un foarte bun scop, bine precizat, bine definit şi finalizat cumva acest scop. A ieşi în faţa Ateneului când se dă un spectacol de preluare a preşedinţiei şi a spune vrem Europa... dar cine a spus că nu vrem Europa?”.

Preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European şi Colegiul Comisarilor se vor afla joi şi vineri la Bucureşti, pentru a marca începerea oficială a preşedinţiei române a Consiliului UE, printr-un eveniment organizat joi seară la Ateneu. Simultan, în Piaţa George Enescu este anunţată o manifestaţie, sub titulatura "Vrem Europa, nu dictatură!".

 
Maria Grapini, despre evenimentul de la Ateneu şi manifestaţia de stradă pro-UE