Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Iohannis îi explică premierului Dăncilă de ce a respins propunerile de miniştri

Viorica Dancila Klaus Iohannis ministri.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: gov.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis joi premierului Viorica Dăncilă două scrisori, în care îşi motivează decizia de a respinge propunerile de miniştri de la Transporturi şi Dezvoltare.

Preşedintele Klaus Iohannis explică de ce a respins cele patru propuneri de miniştri făcute de premierul Viorica Dăncilă (Ilan Laufer, Mircea Draghici şi Olguţa Vasilescu-la două ministere).

Șeful statului precizează că în cazul lui Ilan Laufer, din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor din Constituție și legea de organizare a Guvernului. Klaus Iohannis se referă la articolul 105, care prevede că "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial".

În privinţa Olguței Vasilescu, preşedintele arată că ea "nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor".

Cât despre Mircea Drăghici, şeful statului se referă între altele la art. 2 din legea nr. 90/2001, care spune că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale şi nu au suferit condamnări penale: "Văzând incidenţa dispoziţiilor art. 85 alin. (2) precum şi ale art. 105 din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, constatând că în propunerile transmise nu există vreo menţiune cu privire la îndeplinirea condiţiilor de legalitate, iar din documentaţia transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului, vă aduc la cunoştinţă că propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs".