Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România preia oficial șefia Consiliului UE.Ceremonie cu peste 800 de invitați, la Ateneul Român

ateneu.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Liderii Uniunii Europene au participat joi seara, la București, la Ateneul Român, la ceremonia de preluare a președinției Consiliului UE. Președinția rotativă a Consiliului UE preluată de România a debutat cu o ceremonie de deschidere și un concert la Ateneul Român, unde au fost peste 800 de invitați. Preşedinţii Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker, Consiliului European - Donald Tusk, Parlamentului European - Antonio Tajani şi Colegiul Comisarilor se află la Bucureşti, joi şi vineri, pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonia de lansare a preşedinţiei României la UE, că mai multă unitate şi coeziune reprezintă calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă.”Astăzi, cu aceeași convingere preluăm exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite și mai puternice. (…) Mai multă unitate și coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni și pe care va trebui să o urmărim cu toții cu consecvență. Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, iar contextul Președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European. Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că prin unitate și consens putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun”, a declarat Klaus Iohannis.

Antonio Tajani, mesaj pentru statele care blochează aderarea României la spațiul Schengen

La rândul său, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a ținut să-i mulțumească României că a fost de acord să primească migranți din statele aflate în prima linie a migrației. Tajani a avut un mesaj și pentru statele membre care blochează aderarea României la spațiul Schengen: “Să-și schimbe poziția!”. “La câteva săptămâni de la centenarul României, aș vrea să reamintesc acest proverb românesc: Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea crește”, a spus Tajani, care a rostit în română acest proverb.

Donald Tusk, discurs în limba română, cu citate din Eliade și Nichita Stănescu

Președintele  Consiliului European, Donald Tusk, a ținut un discurs în limba română, în care a citat din Mircea Eliade și Andrei Pleșu: „ România are puterea de a fascina şi de a încânta. În familia mea, prima maşină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacie Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci şi şase (1986), când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu". “Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului: Omul sfinţeşte locul”, le-a transmis Tusk românilor.

Viorica Dăncilă, angajamente în fața liderilor UE

Premierul Viorica Dăncilă a încheiat seria alocuțiunilor oficiale. “Îmi asum cu onoare și demnitatea această înaltă responsabilitate în fața Europei. Vom demonstra că România merită respectul comunității europene și statutul de partener european, că e pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rând cu celelalte state member. Le transmit tuturor românilor și partenerilor europeni același mesaj: îndrăzniți să credeți în România!. Putem demonstra că poporul român e un popor cu adevărat european. Vreau să le spun partenerilor europeni că românii au fost, sunt și vor rămâne un popor pro-european”, a spus Viorica Dăncilă, care a garantat că “miniștrii vor gestiona cu toată seriozitatea dosarele vitale pentru prezentul și viitorul UE”.

Au mai susținut discursuri șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și vicepreședintele Camerei Deputaților,  Florin Iordache, în locul lui Liviu Dragnea, absent de la eveniment, acesta fiind plecat în vacanță, potrivit mai multor surse din presă. Seara s-a încheiat cu un concert inaugural dedicat preluării Preşedinţiei rotative, susţinut de Orchestra Uniunii Europene şi de corul Filarmonicii George Enescu. Un concert inaugural al Preşedinţiei române la Consiliul UE va avea loc şi la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar.