Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Nu putem avea finanțări europene fără stat de drept ” (ministru francez)

lioseau.jpg

Ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau și premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, București, 10 ianuarie 2019
Sursa imaginii: 
gov.ro

”Statul de drept este un element fundamental pentru toate statele membre ale Uniunii Europene şi este unul dintre criteriile luate în considerare la aderare. Autorităţile române ştiu acest lucru”. Iată mesajul lansat la București de ministra franceză a afacerilor europene , Nathalie Loiseau.

Prezentă în capitala României cu ocazia lansării președinției Consiliului Uniunii, ministra franceză a avut joi seara o întâlnire cu șefa guvernului român, Viorica Dăncilă în care a abordat inclusiv chestiunea statului de drept.

Formula ”Stat de drept” nu apare ca atare în textul oficial prin care guvernul român își definește prioritățile primei sale președinții a Consiliului Uniunii. Însă ministra franceză a afacerilor europene a legat două dintre cele patru mari priorități românești de statul de drept: coeziunea și valorile.

”Pentru noi, coeziunea înseamnă convergență; convergență fiscală, convergență socială și niciun fel de divergență posibilă în privința statului de drept” – a spus ministra franceză a afacerilor europene.

De asemenea, ea s-a referit la statul de drept și în legătură cu promovarea valorilor comune, o altă prioritate enunțată de guvernul român.

Valorile înseamnă și statul de drept, valorile statului de drept sunt împărtășite de statele membre ale Uniunii Europene. Nu putem avea un climat de afaceri fără probleme, nu putem avea o cooperare poliţienească şi judiciară eficiente şi nu putem avea acces la finanţări europene în ţări în care statul de drept nu e pe deplin asigurat. Iar aceasta este valabil pentru toate statele membre”, a spus doamna Loiseau, subliniind că nu există state aprioric virtuoase sau care trebuie arătate cu degetul. Obiectivele, a spus Nathalie Loiseau, nu sunt de a sancționa, ci de a avansa și de a consolida statul de drept în toate statele membre.

Ministra franceză a spus că a discutat cu doamna Dăncilă despre problemele statului de drept și ale justiției.

Am vorbit îndelung despre îngrijorările exprimate de Parlamentul European, din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare dar și de către Comisia de la Veneția în ce privește justiția din România. A fost o conversație lungă, plină de încredere și detaliată. Pentru că între prieteni și aliați trebuie să ne spunem lucrurile cu sinceritate. Și încurajăm România să desfășoare un dialog aprofundat pe această temă cu Comisia Europeană”, a spus minstra franceză.

Ea a mai afirmat că a discutat cu partenerii de la București despre necesitatea ca președinția română să ducă mai departe procedura de sancționare a Poloniei, în conformitate cu Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.

Această procedură a fost inițiată tocmai din cauza derapajelor Poloniei de la normele statului de drept și ar putea avea ca efect chiar și pierderea dreptului de vot de către Polonia în cadrul Consiliului.  

În privința securității , o altă prioritate enunțată de România, ministra frenceză și-a exprimat speranța ca 2019 să fie primul an în care va fi pus în aplicare programul de susţinere a industriilor de apărare europene – ceea ce, a subliniat ea, nu înseamnă să lucrăm împotriva NATO, ci să întărim pilonul european al acestei alianţe.

În ce privește locul UE în lume, o prioritate a preşedinţiei României la Consiliu, așteptările franceze se leagă în special de progrese în vederea ajungerii la un sistem comun european de azil.

De asemenea, locul Uniunii Europene în lume înseamnă şi o apărare a multilateralismului din punct de vedere commercial şi „efortul UE de a determina ca marile firme internaţionale, care au operaţiuni pe teritoriul UE, să plătească impozite corecte”.

În privința valorilor comune, Nathalie Loiseau s-a referit și la mecanismele de luptă împotriva dezinformării, într-un moment în care ne pregătim de alegerile europene din mai. Enevoie ca acestea să fie protejat de orice implicare externă, a sopus ministra franceză a afacerilor europene.