Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderul Comunității Evreilor din Iași, despre poarta Cimitirului Evreiesc: “Pare o chestiune politică“

parta_iasi.jpg

Image source: 
Facebook

Luni 7 ianuarie, pe  pagina unei organizații culturale din Iași au apărut primele imagini cu un buldozer care dărîma poarta de intrare în Cimitirul Evreiesc din Iași.  Fotografiile însoțite de textul „ în aceste momente are loc dărâmarea porții monumentale a cimitirului evreiesc .....  „ s-au răspîndit cu repeziciune în online și au fost preluate de presa locală. Un val de indignare a cuprins internauții. La câteva ore are loc prima reacție a primăriei municipiului Iași acuzată că distruge un monument istoric.  Un comunicat însoțit de fotografii. Și nici o reacție din partea comunității evreiești din Iași.

Actuala poartă a Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului trecut, fiind realizată ca urmare a mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași.

Datorită faptului că singura proprietate din zonă a Comunității Evreiești o reprezintă parcarea și Cimitirul Evreiesc, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. În acest scop a fost întocmit un proiect tehnic autorizat, pe baza căruia a fost eliberată o autorizație de construire pe numele Comunității Evreilor din Iași. Lucrările sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții și vor fi finalizate până la jumătatea lunii iunie. Toate detaliile arhitecturale sunt demontate și conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistență nouă și solidă.

Poarta nu este monument istoric și, așa cum am mai spus, a mai fost mutată în trecut, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești”, ne-a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Tot luni 7 ianuarie deputatul PNL, Marius Bodea, președintele organizației municipale a PNL și candidat anunțat la primăria municipiului Iași trimite mass media un comunicat de presă pe subiectul “ demolarea porții de intrare“.

“Nu în privința investițiilor sau realizărilor edilitare, ci în privința abuzurilor și samsariadei imobiliare.

Dărâmarea porții monumentale a cimitirului evreiesc în această manieră barbară, doar pentru a servi dezvoltatorilor imobiliari care doresc să construiască în acea zonă, reprezintă expresia cea mai clară a ceea ce a ajuns orașul nostru: un „sat fără câini” se spunea în comunicatul PNL.

Subiectul demolării ia amploare. Miercuri 8 ianuarie, primarul municpiului Iași face o vizită de lucru pe șantierul de la intrarea în cimitorul evreiesc și revine asupra subiectului.

În cursul zilei de astăzi, 9 ianuarie, primarul Mihai Chirica a verificat lucrările de reconstrucție și mutare a porții Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari, lucrări începute luni, 7 ianuarie. Acestea sunt avizate prin autorizația de construire 1.192 / 19 noiembrie 2018, al cărei beneficiar este Comunitatea Evreilor din Iași, și sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții.

Astăzi, în prezența edilului-șef, a fost stabilit noul amplasament al porții, iar lucrările pentru fundația acesteia vor demara joi, 10 ianuarie, urmând să fie finalizate la sfârșitul lunii mai - mijlocul lunii iunie. Noua poartă va avea o structură din beton, însă elementele arhitecturale de valoare au fost deja demontate și conservate, urmând să fie montate pe noua construcție.

Reamintim că actuala poartă a Cimitirului Evreiesc este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului XX și a fost realizată în urma mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași.

Întrucât singura proprietate din zonă a Comunității Evreilor o reprezintă Cimitirul Evreiesc și parcarea aferentă, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. Poarta nu este monument istoric, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești”, se spune în comunicatul municipalității.

Liderul Comunității Evreilor din Iași, Abraham Ghiltman spune pentru RFI că portalul nu este monument istoric și că decizia de mutare a venit din partea Primăriei, iar comunitatea a fost de acord.

”Nu e poartă, e un portal. Nu e monument istoric dar trebuie schimbată poziția de amplasare a lui. Am primit o solicitare din partea Primăriei și am fost de accord. Sunt mai multe motivații. Una, acest drum duce și spre un cimitir ortodox, un cartier de locuințe nou. Nu e numai cimitirul evreiesc. Pe vremuri, cimitirul era la marginea orașului”.

Aflat în spital, Abraham Ghiltman declară că portalul va fi refăcut pe baza unui proiect pe care nu l-a văzut.

”Primăria face mutarea pe baza unui proiect.Eu nu l-am văzut dar am auzit de el. Demolează numai pilonii pe care se sprijinea, așa am înțeles eu . Pilonii se refac pe alt amplasament”.

Cât privește inscripțiile de pe coroana portalului, liderului Comunității evreilor din Iași spune că vor fi păstrate și subliniază în ce constă valoarea lor

”Faptul că spune că este vorba despre cimitirul evreiesc. În asta constă valoarea.Nu altceva. Să știți că portalul acesta era înainte în mijlocul străzii Păcurari. Iar strada Păcurari era una îngustă.Și aceasta era intrarea în cimitir. A fost mutat din stradă într-un nou amplasament”.

Ce crede Abraham Ghiltman despre articolele din presa locala, centrala si international?

”A apărut în Statele Unite. Se pare că e o chestiune politică. Este o discuție între primăria care e cu PSD și PNL”.

Primarul Iasului spune că refacerea portalului va costa 70.000 de lei și este sustinut din donatii.Mihai Chirica spune ca noul portal va fi recepționat si va devein proprietatea comunitatii evreilor din Iasi.

Ascultă aici integral corespondența de la Iași
607