Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juncker: Dacă amnistia ar intra în vigoare, ar fi un pas înapoi

juncker_amnistie_vigoare_pas_inapoi.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe şeful CE, Jean-Claude Juncker (Sursa foto: presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe şeful CE, Jean-Claude Juncker (Sursa foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au abordat vineri într-o conferinţă de presă comună la Palatul Cotroceni subiectul amnistiei şi graţierii.

Jean-Claude Juncker cere respectarea statului de drept: ”Am vrut să reamintesc regulile europene. Este vorba de respectarea absolut necesară a  statului de drept. Am spus că Europa e făcută şi din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ, dacă s-ar acorda o amnistie aşa cum preconizează unii din ţara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare, ar fi un pas înapoi”.

De partea sa, preşedintele Klaus Iohannis declară că “statul de drept din România nu este negociabil (…). Noi nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme de justiţie din Europa şi mai mult cu noi, prin aderarea la Uniunea Europeană, ne-am dorit să fim parte a unui spaţiu de valori şi dorim să rămânem acolo”.

 

Problema MCV

 

Pe de altă parte, şeful CE afirmă că ar fi vrut ca în timpul mandatului său, MCV să fie ridicat, însă observaţiile recente ale Comisiei Europene privind România mai trebuie studiate: “Când m-am prezentat timid şi modest pe 14 iulie 2014 în faţa Parlamentului European, pentru a solicita învestirea mea deputaţilor europeni, am spus că în timpul mandatului Comisiei mele vom proceda în aşa fel încât România să devină membră a Spaţiului Schengen şi nu văd de ce nu ar putea să devină. În ceea ce priveşte MCV-ul, am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest Mecanism să fie finalizat. Va trebui însă să mai studiem cu grijă observaţiile făcute recent de Comisie în ceea ce priveşte România. Am mai discutat cu Guvernul despre această chestiune”.

Preşedintele Klaus Iohannis precizează că “iniţial, Schengen a fost un acord cu condiţii şi le-am îndeplinit, în 2011 le-am îndeplinit. Însă cum acceptarea în Spaţiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din Spaţiul Schengen, au început să apară primele întrebări şi primele probleme şi de atunci cu toate că am îndeplinit toate condiţiile puse de acordul Schengen, România şi Bulgaria la fel nu au fost acceptate în Spaţiul Schengen. De atunci încoace, încercăm să convingem pe prietenii şi partenerii noştri că România este o ţară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse în Spaţiul Schengen şi care se bazează pe valorile Uniunii Europene. Progresul încă se lasă puţin aşteptat, dar personal nu am renunţat şi voi continua să discut cu toată lumea, pentru a-i convinge că România nu doreşte să fie în Spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în Spaţiul Schengen şi ca parte a unei soluţii, ca parte a unei soluţii pentru îmbunătăţirea siguranţei în Spaţiul Schengen”.

Şeful statului mai spune că România este pregătită “pentru perioada dificilă, dar interesantă” care urmează, pe agenda discuţiilor fiind marile dosare europene, printre care Brexit şi bugetul multianual, dar şi chestiuni de politică generală.