Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO)Trump își elogiază din nou zidul: Dacă nu-l facem, vor fi mulți morți

trump_pic.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

Preşedintele american Donald Trump continuă să își apere cu înverșunare proiectul zidului de la granița cu Mexicul, care, dacă va fi construit, ar trebui să oprească miile de migranți care se adună la frontiera cu SUA. Liderul de la Casa Albă a vizitat orașul McAllen situat la frontiera cu Mexicul și a transmis un mesaj dur: ”Nimic nu funcționează la fel de bine cau un zid. Fără el vor fi mulți, mulți morți”, a avertizat președintele american.

”Este bun simţ. Ei au nevoie de o barieră, au nevoie de un zid. Fără asta vor fi probleme. Şi moarte... multe morţi”. Este încă unul din mesajele războinice ale lui Donald Trump, acesta din urmă rostit la McAllen, la granița cu Mexicul.

Purtând o şapcă albă inscripţionată cu sloganul care l-a făcut președinte "Make America Great Again", în traducere ”Să facem din nou America mare”, Trump a insistat în fața reporterilor și a militarilor pe care i-a trimis să apere țara de valul migrator:

”Știți ce funcționează? Roata funcționează. La fel și zidul. Se spune că sunt lucruri medievale. Dar uite, privesc la toate aceste mașini din jurul nostru dotate cu tot felul de arme. Toate acestea au roți. Roata e un lucru vechi, zidul e și el un lucru vechi. Dar ambele funcționează”, a declarat trump la o masă rotundă, evocând imigranţi ilegali care profită, în opinia sa, de zone ”în care este imposibil să-ţi dai seama dacă eşti în Mexic sau în Statele Unite”.

Disputa pe această temă cu democrații a provocat paralizia parţială a administraţiei federale. Șeful Casei Albe reclamă 5,7 miliarde de dolari în vederea construcţiei pe care a promis-o răspicat în campania sa electorală. Adversarii săi refuză în mod categoric să deblocheze fonduri în vederea unui proiect pe care-l consideră ”imoral”, costisitor şi ineficient.

În faţa impasului, Donald Trump repetă neîncetat că ar putea invoca o procedură de ”urgenţă naţională”.

”Noi avem dreptul absolut de a declanţa o urgenţă naţională, iar asta este o problemă de securitate. Este o urgenţă naţională. Dacă vă uitaţi la ceea ce se întâmplă”, a pledat preşedintele american, intervievat de postul Fox News în cursul acestei vizite, apreciind că este posibil să ajungă la un acord cu Congresul.

De asemenea, ”a venit timpul ca preşedintele Trump să folosească puterile de urgenţă pentru a finanţa construirea unui zid la frontieră”, a scris, într-un comunicat, unul dintre susţinătorii săi fervenţi, senatorul republican Lindsey Graham.

Potrivit mai multor publicaţii americane, Casa Albă ar intenţiona să redirecţioneze fonduri de ajutorare de urgenţă destinate unor teritorii devastate de catastrofe, precum Porto Rico, în vederea construirii unei bariere la frontieră.

Vineri, ”aproape un milion de angajaţi federali nu vor primi primul lor salariu din an, pentru că preşedintele a decis (...) să ia Guvernul federal ostatic cu cerinţa sa ridicolă a unui zid la frontieră ineficient, inutil”, a denunţat Bennie Thompson, preşedintele democrat al Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

O paralizie prelungită a Guvernului federal va avea ”un efect notabil” asupra primei economii mondiale, a avertizat, de altfel, directorul Băncii centrale americane Jerome Powell.

Înainte să aterizeze în Texas, Trump a anunţat, pe Twitter, că îşi va anula participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc de la 21 la 25 ianuarie, evocând ”intransigenţa democraţilor”.

”Cred că este mult mai uşor să negociezi cu China decât cu partidul de opoziţie”, a declarat el în grădina Casei Albe.

Între timp, situația de la granița americano-mexicană continuă să se înrăutățească, numărul migranților fiind în continuă creștere. Autorităţile mexicane au anunţat ieri că au descoperit 21 de corpuri - unele carbonizate - în apropiere de frontierei, în urma unui schimb de focuri între bande rivale, la mai puţin de 100 de kilometri de McAllen, unde se afla Donald Trump.