Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Singurul drum este cel pro-european (premierul Viorica Dăncilă)

dancila_juncker_gov.jpg

Vom continua să lucrăm în mod consecvent la consolidarea frontierelor externe (premierul Dăncilă)
Vom continua să lucrăm în mod consecvent la consolidarea frontierelor externe (premierul Dăncilă)
Image source: 
gov.ro

Mesajele antieuropene nu-şi găsesc răspuns în rândul populaţiei dacă Bruxelles-ul dă răspunsuri adecvate provocărilor cu care se confruntă Uniunea, spune premierul Dăncilă. Declarația a fost făcută alături de Jean-Claude Juncker.

”Eu consider că mesajele antieuropene nu-şi găsesc răspuns în rândul populaţiei dacă instituţiile europene, dacă Bruxelles-ul dă răspunsuri adecvate provocărilor cu care ne confruntăm. De aceea vrem ca, alături de Comisie, alături de Consiliu, să dăm răspunsuri cât mai apropiate de cetăţeni, astfel încât să arătăm că singurul drum este cel pro-european. Consider că este foarte important modul în care răspundem provocărilor existente, modul în în care prin politicile pe care le vom adopta cetăţenii europeni se vor regăsi. Şi atunci cred că orice mesaj anti-european va rămâne fără ecou. Noi asta ne propunem, de aceea în programul preşedinţiei României la Consiliul UE am ales coeziunea ca şi valoare comună europeană, tocmai pentru a avea acelaşi răspuns, acelaşi tratament pentru toate ţările membre ale UE şi pentru toţi cetăţenii europeni. Şi consider că, pentru a nu creşte extremismul, pentru a nu da naştere la noi răspunsuri antieuropene, trebuie să ne mobilizăm şi să dăm răspunsuri adecvate, răspunsuri pe care le aşteaptă cetăţenii români, cetăţenii europeni”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria.

De partea sa, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat speranţa că preşedinţia României va fi cea care va dovedi că Uniunea trebuie să nu mai aibă un comportament diferenţiat faţă de statele membre.

Declarațiile au venit după discuţii purtate între membrii guvernului şi cei ai Colegiului Comisarilor. Acestea au fost structurate pe trei secţiuni tematice şi au vizat aprofundarea dosarelor prioritare, precum piaţa unică europeană, cadrul financiar multianual, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, migraţia, securitatea şi justiţia, după cum a anunţat premierul.

Viorica Dăncilă a explicat că în cadrul primei sesiuni tematice intitulată ”Piaţa internă, creştere, competitivitate, inovare şi digital” au fost abordate o serie de dosare şi politici subsumate obiectivului consolidării pieţei interne a UE. ”Acest obiectiv constituie unul din palierele cele mai importante ale acţiunii noastre comune. Au fost discutate aspecte legate de viziunea pe termen lung asupra pieţei unice şi a politicii industriale, de avansare a negocierilor privind programul educaţional Erasmus sau a pachetului de mobilitate, precum şi iniţiativele legislative care au ca scop definitivarea pieţei unice digitale”, a spus Viorica Dăncilă.

Discuţiile purtate în cadrul celui de-al doilea grup tematic au acoperit aspecte privind convergenţa economică şi socială, coeziune şi incluziune, cu accent pe dosarele sectoriale care vizează consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, punerea în aplicare a pilonului european al drepturilor sociale şi promovarea mobilităţii liberei circulaţii în interiorul pieţei interne a UE, a precizat prim-ministrul, spunând că a treia sesiune a vizat tematica Europa drept actor global, apărare, migraţie şi justiţie.

”În cadrul acesteia a fost subliniat faptul că avansarea politicii de extindere, implicarea activă a Uniunii în regiunea Balcanilor de Vest şi menţinerea atenţiei acordate Parteneriatului estic vor constitui priorităţi ale preşedinţiei României pe durata mandatului său. A fost reiterată, de asemenea, necesitatea continuării eforturilor pentru identificarea unor soluţii consensuale cu privire la provocările aferente fenomenului migraţiei, inclusiv prin conturarea unei politici modernizate de azil la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte securitatea în cadrul UE, vom continua să lucrăm în mod consecvent la consolidarea frontierelor externe şi implementarea instrumentelor de securitate internă a UE. Am subliniat faptul că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen şi că dorim ca în decursul celor şase luni de preşedinţie rotativă să se obţină un acord politic în acest sens”, a afirmat premierul Dăncilă.

Promisiuni în chestiunea bugetului UE

Preşedinţia română a Consiliului UE va încerca să obţină un consens în rândul statelor membre cu privire la cadrul financiar multianual şi ia în calcul ”paşi mărunţi, dar temeinici” în vederea acestui acord politic, a declarat Viorica Dăncilă, vineri, la Palatul Victoria, în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Dăncilă a fost întrebată de jurnaliştii străini cum va fi abordată problema negocierilor privind cadrul financiar multianual, având în vedere că ”fereastra legislativă” este destul de îngustă prin pierderea unui contributor net major, Marea Britanie, şi, de asemenea, cum va promova preşedinţia română, având ca obiectiv principal coeziunea la nivelul UE, în contextul în care anumite ţări au anunţat că refuză să contribuie mai mult pentru a acoperi ”gaura” lăsată de Brexit.

”Ştiu că sunt opinii divergente legate de cadrul financiar multianual. În speech-ul meu chiar am reliefat faptul că, în funcţie de cum tratăm cadrul financiar multianual, acesta se va reflecta în politica de coeziune, politica agricolă comună, politici tradiţionale la nivelul UE. După cum ştim, la ultimul Consiliu European s-a hotărât ca în luna octombrie să avem un acord politic în ceea ce priveşte cadrul financiar multianual. Noi nu trebuie să aşteptăm luna octombrie, trebuie să luăm în calcul paşi mărunţi pe care să-i facem, dar temeinici, în vederea acestui acord politic”, a afirmat Dăncilă.

Ea a subliniat că pentru România nu este important numai timpul în care va obţine acest acord politic, ci ceea ce conţine cadrul financiar multianual.

”Putem obţine un acord politic într-un timp mai scurt, dar să nu reflecte ceea ce noi ne dorim cu toţii, o politică de coeziune puternică, o politică agricolă comună puternică şi în care să regăsim şi celelalte politici, mă refer la politica de apărare, politica de migraţie, piaţa unică, terorism şi alte politici de interes la nivel european. Deci, pentru noi este important ce va cuprinde cadrul financiar multianual, mai mult decât timpul în care putem obţine un acord politic. Bineînţeles, pe perioada celor 6 luni, vom avea discuţii cu toate statele membre, vom fi un mediator imparţial şi vom încerca să obţinem consens pe cadrul financiar multianual”, a mai declarat Viorica Dăncilă.