Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Notabila absență a politicianului condamnat” ( presa internațională)

liviu-dragnea_2.jpg

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Evenimentele prilejuite de preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene au fost urmărite cu atenție de presa internațională. Trimișii la București au absența lui Liviu Dragnea, liderul PSD aflat în conflict deschis cu Comisia Europeană. De asemenea, jurnaliștii au relatat despre sutele de manifestanți din afara clădirii Ateneului Român.

Associated Press, preluată de Washington Post, vorbește despre luptele de culise care au marcat joi debutul președinției române, debut care a fost precedat de întrebări legate de gradul de pregătire a țării pentru acest rol.

Evenimentul a adus oficialități europene la București, în timp ce președintele și prim-ministrul se luptau pentru a tranșa care dintre ei ar reprezenta România la summituri.

Situația a fost evidentă de mai multe ori în timpul ceremoniei din sala de concerte a Ateneului Român, unde a fost marcat începutul mandatului de șase luni al României.

Pe o ninsoare care se tot întețea, sute de protestatari din afara sălii de concerte au fluturat steagurile UE și ale României în timp ce denunțau corupția guvernului.

Un proiector laser a transmis un mesaj verde în Palatul Regal, unde oficialii UE urmau să ia masa, mesajul spunând că protestatarii " vor Europa", în timp ce Partidul Social Democrat, care conduce România, "vrea Rusia".

În timpul ceremoniei, politicienii au ascultat Rapsodia Română, opusul adesea intens și impulsiv al lui George Enescu și s-au făcut auzite discursuri clar formulate.

O absență notabilă a fost cea a politicianului condamnat, despre care se spune că trage toate sforile, spune AP, referindu-se la Liviu Dragnea. El a dat în judecată UE cu privire la acuzațiile de fraudă. Dragnea, a fost singurul politician român de renume absent de la ceremonia de deschidere de joi seara. Lui îi este interzis să fie prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudarea voturilor.
 
Agenția reamintește că partidul condus de Liviu Dragnea a inițiat o revizuire controversată a sistemului judiciar al României. UE s-a opus schimbărilor, declarând că acestea ar putea proteja oficialii corupți.

Întrebat despre problemele lui Dragnea cu UE, Ministrul de Externe, Melescanu, a spus în conferința e presă de joi că "orice persoană, chiar dacă este politician, are dreptul să exploreze toate posibilitățile legale de a-și dovedi nevinovăția".

Portalul european Euractiv notează că Președinția României a fost lansată sub sloganul "Coeziunea, o valoare europeană comună".

Întrebat dacă președinția română a Consiliului va sprijini o propunere de legare a fondurilor de coeziune de respectarea statului de drept, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a declarat că este o "idee care plutește în aer" și a adăugat că ar trebui să existe mai multe "elemente concrete" despre ceea ce ar implica o astfel de măsură.

Comisarul pentru justiție al UE – spune Euractiv -  lucrează la o propunere care ar putea obliga state membre precum Polonia, care s-a ciocnit cu Bruxelles-ul asupra reformelor judiciare, să treacă teste legate de independența sistemelor lor judiciare înainte de a primi finanțare.

Ideea, propusă pentru prima dată la începutul anului 2018, ar putea însemna că țări precum Polonia și Ungaria, iar în viitor, eventual România sau Malta, își vor vedea înghețate plățile  de la Bruxelles.

Trimisul special al RFI notează că, joi seara, muzica nu a înmuiat zidurile, la Ateneul Român. În discursurile oficiale, toată lumea era pregătită pentru micul său atac. Din partea europeană, Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a lovit din nou cu pumnul în masă: "Uniunea Europeană este formată din compromisuri. Dar când vine vorba de statul de drept, când vine vorba de lupta împotriva corupției, nu există un compromis posibil."

Bucureștiul se află în plină criză din cauza reformei controversate a sistemului său judiciar. În timp ce dinspre partea română, Comisia este acuzată că dorește să intervină în politica națională.

RFI îl citează Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, potrivit căruia  "Chiar dacă rolul Președinției noastre este de a pune agenda europeană pe agenda națională, vă pot spune cu toată convingerea că ne vom asuma acest rol din postură de stat suveran! “.

Atmosferă electrică, prin urmare, în interiorul clădirii neoclasice. Afară, câteva sute de demonstranți scandau "Europa, Europa" și denunțau derapajul "anti-european" al guvernului .