Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A început lupta pentru „Dexit”, ieşirea Germaniei din UE

politbarometer_zdf_11-1-19.png

Barometrul politic actual (sursă: TV/ZDF)

Partidul naţionalist-autoritar, eurosceptic şi anti-migraţie, Alternativa pentru Germania (AfD), pledează pentru ieşirea Germaniei din Uniunea Europeană, pentru renunţarea treptată la moneda europeană, Euro, şi reintroducerea monedei naţionale, marca germană, şi pentru plebiscit. 

Delegaţii la congresul AfD, care a început astăzi în oraşul est-german, Riesa, urmează să se pronunţe asupra acestor obiective şi asupra candidaţilor pentru alegerile europene care vor avea loc pe data de 26 mai. Potrivit sondajelor, se aşteaptă ca partidul Alternativa pentru Germania să obţină rezultate foarte bune, mai ales în partea răsăriteană a Germaniei.

La Riesa, un oraş în partea răsăriteană a Germaniei a început în această după amiază congresul celei mai mari formaţiuni a opoziţiei parlamentare, Alternativa pentru Germania, cunoscută şi sub denumirea prescurtată: AfD. Cei 600 de delegaţi care participă la congres urmează să voteze un document programatic în care sînt cuprinse liniile directoare ale politicii europene pe care le va urma acest partid naţionalist-eutoritar, eurosceptic, anti-migraţionist şi anti-musulman. În acest docuemnt, Uniunea Europeană este calificată drept un organism „administrativ şi birocratic monstruos” care trebuie supus unei reforme structurale. Dacă nu se va realiza această reformă, se spune mai departe în documentul citat, atunci Germania va trebui să părăsească Uniunea Europeană. Aşa numitul „Dexit” este descris oarecum eufemistic drept „ultima opţiune” care-i rămîne Germaniei. Jörg Meuthen, candidatul de frunte al partidului la viitoarele alegeri europene, a încercat azi dimineaţă să bagatelizeze solicitarea partidului de a părăsi Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF), Meuthen a spus că Dexitul se va produce doar dacă instituţiile şi responsabilităţile Uniunii nu vor fi modificate în următoarea legislatură, în conformitate cu directivele formulate de către partidul său.

Meuthen a precizat că Dexit-ul ar însemna şi sfîrşitul „proiectului” numit Uniune Europeană.

Tocmai acest sfîrşit şi-l doresc forţele radicale din partid, adică toţi cei care susţin şi ideea renunţării la moneda europeană sau care pledează pentru înlocuirea democraţiei reprezentative cu o democraţie aşa-zis plebiscitară.

Aceste obiective au fost promovate sistematic şi de către una dintre figurile radicale ale partidului: André Poggenburg. Considerînd linia eurocritică a partidului AfD prea blîndă, fostul şef al organizaţiei din land-ul est-german Saxonia-Anhaltină, Poggenburg, a părăsit acum Alternativa pentru Germania, anunţînd că va fonda un nou partid.

Poggenburg poartă în mod ostentativ pe reverul jachetei sale o albăstriţă. Pînă-n 1932, naziştii purtau această floare ca semn de recunoaştere. Poggenburg este de părere că Alternativa pentru Germania ar fi intoxicată, în prezent, de către idei „stîngiste” şi „occidentale”, şi pledează pentru o apropiere de mişcarea radical-xenofobă, Pegida (acronimul pentru: „Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului”). În paralel cu congresul Alternativei pentru Germania, Poggenburg a anunţat organizarea unei întruneri care urmează să devină nucleul unui viitor partid. Acesta se va concentra, deocamdată, exclusiv asupra atragerii electoratului răsăritean.

Din sondaje rezultă că în est dreapta radicală are un potenţial electoral în creştere. Într-o măsură mai mică se poate observa acest fenomen şi-n partea occidentală a Germaniei. Din ultimul barometru politic publicat astăzi de televiziunea germană (ZDF) rezultă că la nivel federal, Alternativa pentru Germania ar obţine 14 la sută din voturile electoratului. Adică un procentaj similar cu cel al Partidului Social-Democrat.

În consecinţă, se aşteaptă ca Alternativa pentru Germania să obţină rezultate foarte bune la alegerile regionale care vor avea loc anul acesta în trei land-uri estice, în Saxonia (1 septembrie), Turingia (27 octombrie) şi Brandenburg (1 septembrie), cît şi în land-ul vestic, Bremen (26 mai) – dar şi la alegerile pentru Parlamentul European, din 26 mai.