Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Deputații "plănuiesc preluarea controlului" din mâna lui May

may_parlament.jpg

Theresa May în Camera Comunelor
Acordul Brexit înaintat de premierul May are puține șanse de aprobare în Camera Comunelor
Image source: 
Reuters

Acordul Brexit negociat de Marea Britanie cu Uniunea Europeană are puține șanse să fie aprobat de Camera Comunelor în votul din 15 ianuarie. Perspectivele acestui eșec al guvernului condus de Theresa May ar putea chiar la o criză constituțională.

Premierul May și miniștrii săi fac demersuri de ultimă oră pe lângă deputați pentru a atrage voturile necesare aprobării, dar fără sprijinul a câtorva zeci de deputați din propriul Partid Conservator guvernul se îndreaptă la votul de marți către o înfrângere umilitoare.

Liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn, a anunțat deja că în caz de respingere în Camera Comunelor a acordului Brexit va depune o moțiune de cenzură, dar nu e deloc sigur că la acel vot guvernul va cădea. 

Deputații au impus prin vot guvernului ca în caz de înfrângere să vină în termen de trei zile cu un plan B, principala nemulțumire fiind faptul că în acord nu se specifică temenul pe care se poate întinde perioada de tranziție necesară evitării unei frontiere "dure" între Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord.

Nu este însă clar că acest plan e posibil, dat fiind că liderii UE au declarat categoric că acest acord de ieșire din Uniune este singurul valabil, alternativa fiind un Brexit fără acord pe 29 martie 2019, cu toate consecințele negative ce derivă de aici pentru populație și economia britanică.

Anularea Brexit?

Dar în ultimele zile a apărut un curent de opinie în Camera Comunelor care susține preluarea controlului în ceea ce privește Brexit de către deputați.

Brexit fără acord
Brexit fără acord - o variantă pe care mulți deputați o vor exclusă
Image source: 
Shutterstock

Duminicalul Sunday Times relatează că un grup de deputați din toate partidele plănuiesc să supună votului un amendament care ar face ilegală ieșirea din UE fără acord.

O astfel de inițativă a provocat panică în anturajul premierului May, echivalând practic cu o lovitură de stat care ar duce la o criză constituțională, se mai scrie în articolul menționat. 

Potrivit lui Sunday Times o astfel de evoluție ar duce chiar la anularea Brexit, prin suspendarea prin votul deputaților a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona prin care a fost declanșat procesul ieșirii din UE. 

De altfel, o astfel de opțiune a fost sugerată de fostul prim ministru Conservator John Major, care a declarat că ieșirea din UE ar fi o variantă "moralmente respingătoare".

Dar amânarea sau poate chiar anularea Brexit ar fi complet inacceptabilă nu doar pentru o parte a clasei politice, ci și pentru o parte semnificativă a electoratului, care s-ar simți trădat de nesocotirea rezultatului referendumului din 23 iunie 2016 în care alegătorii s-au pronunțat cu 52% la 48% în favoarea ieșirii din UE.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ