Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primarul din Gdansk, înjunghiat la un eveniment caritabil

primar_gdansk_injunghiat_eveniment_caritabil.jpg

Primarul oraşului Gdansk, Pawel Adamowicz, aici în aprilie 2018 (Foto: AFP/Simon Krawczyk)
Primarul oraşului Gdansk, Pawel Adamowicz, aici în aprilie 2018 (Foto: AFP/Simon Krawczyk)

Primarul oraşului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, a fost înjunghiat duminică seara, în faţa a mii de persoane, în timpul unui concert de caritate.

Actualizare: Primarul oraşului polonez Gdansk a murit, luni, după ce a fost înjunghiat, duminică seară, la scurt timp după discursul susţinut pe scenă, la o strângere de fonduri. A fost „grav rănit la inimă, în piept şi abdomen”, a precizat chirurgul care l-a operat. Poliţiştii încearcă să afle cum a reuşit suspectul să ajungă atât de aproape de politician.

Știrea inițială

Primarul din Gdansk a fost resuscitat la locul agresiunii şi transportat apoi la un spital din apropiere, unde a fost operat. Medicii anunţă că starea sa este „critică” şi „gravă”.

Preşedintele Andrzej Duda a declarat: „Astăzi sunt alături de el necondiţionat şi de cei apropiaţi, după cum sper că sunt toţi compatrioţii noştri. Mă rog ca el să fie din nou sănătos şi în toate puterile”.

Atacatorul este un bărbat de 27 de ani din Gdansk, care are antecedente privind infracţiuni violente.

Imaginile video arată cum atacatorul se adresează mulţimii de la un microfon: „Numele meu este Stefan. Am stat în închisoare, fiind nevinovat. Platforma Civică m-a torturat şi de aceea Adamowicz este mort”.

Primarul a fost membru al Platformei Civice, o formaţiune pro-europeană, aflată la Putere în Polonia între 2007 şi 2015. El a părăsit ulterior partidul, pentru a candida ca independent.

Atacul a avut loc în timpul unui eveniment de caritate, unde erau strânse fonduri pentru a trata copiii din spitalele de stat.

Primarul Pawel Adamowicz este cunoscut în Polonia şi la nivel internaţional ca un apărător al drepturilor comunităţii LGBT şi al migranţilor.