Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania, Congres AfD: "Uniunea Europeană să piară!"

tillschneider_afd-kongress_12-1-19.jpg

Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), a adoptat un program electoral eurosceptic şi şi-a desemnat candidaţii pentru alegerile europene
Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), a adoptat un program electoral eurosceptic şi şi-a desemnat candidaţii pentru alegerile europene

Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), a adoptat un program electoral eurosceptic şi şi-a desemnat candidaţii pentru alegerile europene din mai. Într-o rezoluţie, partidul a cerut desfiinţarea Parlamentului European şi, într-un viitor apropiat, cea a UE. Totodată, această formaţiune de dreapta cere consolidarea statelor naţionale, reintroducerea monedei naţionale, marca germană, suspendarea sancţiunilor contra Rusiei şi apropierea de Moscova. Între candidaţii pentru viitorul Parlament European se află şi Hans-Thomas Tillschneider, originar din România. Tillschneider reprezintă aripa dură a partidului. În 2014, a înfiinţat aşa-numita „Platformă Patriotică”, desfiinţată anul trecut în septembrie, după ce intrase în vizorul serviciului de informaţii interne.

În oraşul est-german, Riesa, s-a încheiat astăzi congresul de 4 zile a partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Cei 600 de delegaţi au adoptat directivele congresului şi programul electoral, stabilind candidaţii pentru alegerile europene care vor avea loc pe data de 26 mai. Linia directoare eurosceptică, fundamentală a partidului nu s-a modificat. Doar solicitarea iniţială ca Germania să părăsească în următoarea legislatură Uniunea Europeană a fost reformulată. Deci, obiectivul „Dexit” rămîne valabil, daca UE nu va fi reformată. Nu s-a precizat cînd anume urmează să se producă o eventuală ieşire din UE.

Schimbarea acestui obiectiv este rezultatul unei intervenţii a liderului Alexander Gauland care a pledat împotriva unor acţiuni precipitate. În pofida acestei relativizări, Gauland a susţinut linia partidului, cuprinsă într-o rezoluţie în care se cere desfiinţarea Parlamentului European. În această rezoluţia, partidul se mai pronunţă pentru reducerea numărului de migranţi, împotriva monedei Euro şi contra unei politici europene comune de externe şi de apărare. În cuvîntarea sa, Gauland şi-a reiterat convingerile eurosceptice, vehiculate de mai toate partidele naţionaliste europene care speră să formeze o puternică fracţiune parlamentară care „va spulbera” grupurile popularilor şi socialiştilor:

„Din istoria UE se desprinde lecţia că 27 de naţiuni nu se potrivesc din punct de vedere politic.”

Cuvintele lui Gauland exprimă limpede ideologia tuturor partidelor care vor o reconsolidare a suveranităţii şi identităţii etnice a statelor naţionale.

Într-un mod mai radical s-a exprimat Hans-Thomas Tillschneider, candidat desemnat pentru viitoarele alegeri europene. Tillschneider s-a născut în 1978, la Timişoara. Ca loc de naştere, el indică în mod ostentativ oraşul Temeschburg, evitînd denumirea germană curentă de „Temeswar”. Toponimul „Temeschburg” a fost folosit pînă-n 1944 de către nazişti şi apoi de către cercuri revizionist-revanşarde.

Recurgînd la stilistica emfatică a populiştilor de dreapta, Tillschneider a spus în faţa congresului foarte clar ce-şi doreşte:  

„...o Uniune Europeană liberă a patriilor care respectă cultura şi identitatea diferitelor naţiuni şi care întreţine relaţii bune cu Rusia”.

Tillschneider a sintetizat agenda politică a partidului în formule retorice provocatoare, utilizînd ca strategie de comunicare întregul arsenal al populismului naţionalist. Tillschneider care este un agitator şi orator versat a reuşit să instrumentalizeze indispoziţiile politice ale delegaţilor, transformînd tribuna congresului într-un soi de tribunal verbal:  

„Uniunea Europeană [...] este o staţie de releu a globalizării. Uniunea Europeană nu este pentru Europa, ci contra Europei. Obiectivul ei este globalizarea Europei, adică adaptarea la o lume uniformizată, globală şi cenuşie.”

Mesajul final, aplaudat de cei prezenţi la congres consta în negarea existenţei UE:

„Noi spunem da Europei şi nu Uniunii Europene! Pentru că Uniunea Europeană n-are nimic de-a face cu Europa.”

Radicalul Tillschneider şi încheiat cuvîntarea cu lozinca:

„Trăiască Europa, UE să piară!”

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok