
Politică
Viorica Dăncilă, la Strasbourg: Românii resimt inechități
dancila_pe.jpg

Premierul român Viorica Dăncilă şi-a prezentat în hemiciclul de la Strasbourg priorităţile preşedinţiei României a Consiliului EU. Discursul, început cu un sfert de oră întârziere, a durat circa 15 minute. După ce i-a salutat pe principalii responsabili europeni prezenţi în hemiciclu, oficialul român şi-a început alocuţiunea insistând mai întâi pe contextul actual, « un moment complex de construcţiei europeană » spunea premierul român. Doamna Dăncilă a reamintit apoi priorităţile României care erau în fapt deja cunoscute. Coeziunea – declinată în toate dimensiunile ei : politică, economică, socială - consolidarea « Europei ca actor global », « Europa siguranţei » şi « valorile comune. România va promova principiile şi valorile care ne unesc » a spus premierul român înainte de a insista şi pe atenţia ce trebuie acordată Balcanilor de Vest. Viorica Dăncilă a mai declarat că « românii resimt inechitate când văd că ţara lor este ţinută în afara spaţiului Schengen ».
“Românii pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru și care, în pofida atașamentului lor foarte puternic față de Uniune, resimt un tratament inegal față de România, în special atunci când țara noastră este criticată pentru aspecte care sunt firești în alte state membre sau când României i se impun anumite condiționalități care nu există în alte state ale Uniunii. (...) Românii resimt inechitate când văd că țara lor este ținută în afara spațiului Schengen”, a spus Viorica Dăncilă.
Teodor Stolojan a fost primul care a intervenit după discursul premierului român. Eurodeputatul din grupul PPE a subliniat faptul că “mulţi miniştri din actualul guvern de la Bucureşti sunt noi şi fără experienţă”, deci incapabili să ducă la bun sfârşit dosarele grele pe care le are de rezolta preşedinţia română a UE. Stolojan le-a sugerat apoi oficialilor români să viziteze ţări precum Franţa şi Olanda ca să înveţe dar să nu-i ia în voiaj pe preşedinţii celor două camera ale parlamentului roman pentru că niciunul dintre ei nu are credibilitate din cauza condamnărilor lor penale”. A urmat la microfon reprezentantul social-democraţilor europeni, germanul Udo Bullmann care a insistat şi el pe “combaterea corupţiei, reforma justiţiei şi respectarea statului de drept. Vă vom ajuta în acest sens, este spre binele Dvs şi a ţării Dvs.” A conchis alesul german. In fine, Guy Verhofstadt, reprezentând grupul ALDE, a atacat dur guvernul de la Bucureşti. “Oficialii români nu s-au ţinut de promisiune când mi-au spus în noiembrie că vor reinstaura independenţa justiţiei, că vor revizui codul penal şi vor schimba legea privind ONGurile. Dimpotrivă, guvernul Dvs a decis să adopte practicile proaste ale lui Orban şi Kaczynski. Cu astfel de parteneri, grupul meu liberal nu se va alia la alegeri. Vom sta alături de mişcări curate care vor să combată corupţia” a promis Verhofstadt.
Mâine eurodeputaţii îşi vor începe ziua cu un subiect de mare actualitate şi anume Brexit-ul. Se aşteaptă evident reacţii şi declaraţii de la oficialii europeni după votul din această seară din Camera comunelor de la Londra. In cursul dimineţii va urma apoi un schimb de păreri despre viitorul Europei cu premierul spaniol Pedro Sanchez şi seful executivului comunitar Jean-Claude Juncker.
Un punct important pe agenda PE în această sesiune este şi dezbaterea, tot mâine, urmată de un vot în plen joi, a regulilor de îngheţare a plăţilor UE către ţările membre care pun în pericol statul de drept, prin acţiuni precum intervenţia in instanţele judecatoreşti sau lipsa măsurilor în combaterea fraudei şi a corupţiei. O dezbatere cum nu se poate mai sensibilă pentru Bucureşti având în vedere acuzaţiile care i se aduc actualei guvernări de unii oficiali europeni dar şi de comentatorii presei internaţionale. Premierul României un va asista însă la aceste dezbateri urmate de vot întrucât programul oficial al doamnei Dăncilă aici se termină astăzi.