Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul Brexit respins masiv, opoziția introduce moțiune de cenzură

camera_comunelor.jpg

Camera Comunelor
Camera Comunelor a respins varianta ieșirii din Uniunea Europeană fără acord
Sursa imaginii: 
BBC

Camera Comunelor a parlamentului britanic a respins cu o majoritate considerabilă acordul privind ieșirea din Uniunea Europeană. Imediat după rezultatul votului opoziția parlamentară a anunțat introducerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului. 

Rezultatul votului a fost de 432 - 202 împotriva acordului negociat cu UE, o majoritate de 230 împotriva guvernului, record absolut în istoria parlamentară britanică, precedenta marjă de înfrângere record a unui guvern în Camera Comunelor fiind de 166 în 1924.

Reacția prim ministrului Theresa May a fost promptă, ea a invitat opoziția să introducă o moțiune de cenzură, ofertă acceptată imediat de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn. 

Moțiunea va fi dezbătută miercuri și se va încheia cu un vot în cursul serii, dar guvernul nu pare să fie în pericol, deoarece rebelii din Partidul Conservator condus de premierul May și deputații Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord, care sprijină guvernul minoritar Conservator, vor vota probabil alături de guvern.

Dacă totuși moțiunea trece, premierul May va trebui să ceară un nou vot de încredere în termen de 14 zile sau să convoace alegeri parlamentare anticipate.

Cum se explică însă această înfrângere record a guvernului?

Pe de o parte opoziția, în general pro-europeană, a considerat acordul negociat timp de peste 18 luni cu UE total nesatisfăcător și a acuzat premierul May că nu a ținut cont de sugestiile sale la negocierea acordului.

Rebelii din Partidul Conservator, în majoritate euro-sceptici, au criticat lipsa unor asigurări din partea UE că perioada de tranziție de după 29 martie 2019 - data Brexit - nu se va prelungi pe termen nelimitat în vederea evitării unei frontiere "dure" între Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

Ce urmează acum?

Dacă premierul May reușește să supraviețuiască moțiunii de cenzură, atunci ea se va consulta cu lideri ai tuturor partidelor parlamentare și va lua în considerare propuneri de renegociere a acordului. 

Premierul Theresa May
Premierul May a suferit o înfrângere istorică în Camera Comunelor
Sursa imaginii: 
PA

Problema este că liderii statelor membre UE au declarat în repetate rânduri că acordul convenit în noiembrie 2018 nu mai poate fi renegociat.

Într-o primă reacție după votul din Camera Comunelor, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că șansele ieșirii dezordonate, fără acord din UE a Marii Britanii, au sporit, în timp ce negociatorul șef, Michel Barnier, a declarat că UE va rămâne unită și hotărâtă să ajungă la un acord. 

Timpul este extrem de scurt oricum și o opțiune ar fi extinderea termenului Brexit dincolo de 29 martie. Acest lucru nu poate fi decis decât prin votul unanim al liderilor celor 27 de state membre UE și problema este că la sfârșitul lunii mai au loc alegeri pentru Parlamentul European, la care ar trebui să participe și Marea Britanie, dacă la acea dată va fi rămas parte a UE.

În sfârșit, Partidul Naționalist Scoțian, al treilea ca mărime în Camera Comunelor, a cerut premierului May suspendarea Brexit, ce poate fi făcută unilateral de guvernul britanic și convocarea unui al doilea referendum privind apartenența la UE.

O astfel de opțiune ar fi însă practic politic imposibilă din partea unui prim ministru în gravă criză de autoritate și care a promis în permanență că va onora rezultatul referendumului din 23 iunie 2016 prin care electoratul s-a pronunțat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ