Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis, după respingerea acordului Brexit: Nu este cazul de a intra în fibrilaţii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după respingerea acordului privind Brexitul de către Parlamentul  britanic, că Guvernul de la Londra trebuie să-şi clarifice poziţia.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că nu s-au epuizat procedurile care pot duce într-un final la aprobarea acordului Brexit.

El declară că UE este pregătită şi pentru alte variante. “Nu e cazul de a intra în fibrilaţii”, crede şeful statului, care apreciază rezultatul votului ca fiind regretabil.

Preşedintele declară că ”Uniunea Europeană formată din cei 27 este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziţii diferite în UE 27. Aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE 27, noi care rămânem în Uniune, suntem uniţi, nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord care a fost îndelung negociat şi aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, aşteptăm poziţia Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilaţii, nu trebuie nimeni să intre în panică şi nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile”.

Şeful statului precizează că România este pregătită să-şi joace rolul la preşedinţia Consiliului UE, în acest context.

Klaus Iohannis spune că în cazul în care se va aproba acordul Brexit, “românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile şi garanţiile pentru şederea lor acolo”.