Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: May supraviețuiește moțiunii de cenzură, dar plan B nu există

may_cenzura.jpg

Theresa May în Camera Comunelor
Premierul May a câștigat timp, dar criza politică legată de Brexit continuă
Sursa imaginii: 
Reuters TV

Camera Comunelor a respins cu 306 - 325 moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May introdusă de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn. Moțiunea a fost respinsă la numai 24 de ore după respingerea acordului Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Votul de respingere a moțiunii de cenzură era previzibil, dată fiind artimetica parlamentară: 317 deputați ai Partidului Conservator, condus de premierul May și 10 deputați ai Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP) ridică sprijinul potențial pentru guvern la 327, adică peste majoritatea absolută de 326 din cei 650 de parlamentari câți numără în total Camera Comunelor.

Rebelii Conservatori și deputații DUP, care numai cu o zi înainte votaseră împotriva acordului Brexit, au revenit la poziția lor de principiu, fiindcă oricât le-ar displace acordul și cât de critică ar fi poziția lor față de premierul May, alternativa, alegeri anticipate și un posibil guvern condus de Corbyn, ar fi din punctul lor de vedere mult mai rea.

Premierul May pierduse votul de marți asupra acordului Brexit cu 202 - 432, o diferență de 230 de de voturi, cea mai mare înfrângere parlamentară din istorie suferită de un guvern britanic.

Într-o astfel de situație, orice prim ministru în funcție ș-ar fi dat demisia, dar cum data în vigoare pentru ieșirea din UE este 29 martie 2019 prioritatea absolută la ora actuală este rezolvarea modului în care Marea Britanie va părăsi Uniunea.

Iar aici nimic nu este clar, în afara faptului că parlamentul nu agreează acordul negociat cu UE timp de peste 18 luni. 

Negocieri cu opoziția

Premierul May a anunțat că se va consulta cu parlamentari din toate partidele, ascultând propuneri de modificare a acordului, după care va încerca să obțină modificări din partea UE.

Theresa May la summitul UE de la Salzburg
Theresa May este presată să renegocieze acordul Brexit cu liderii UE
Sursa imaginii: 

"Aș dori să invit liderii partidelor parlamentare să se întâlnească cu mine individual și aș dori să încep aceste întâlniri în această seară", a spus premierul May imeidat după anunțarea rezultatului votului.

"Înaintea oricăror discuții cu privire la calea de adoptat, guvernul trebuie să îndepărteze odată pentru totdeauna varianta catastrofală a unui Brexit fără acord și haosul ce ar fi generat de el", a fost răspunsul lui Corbyn la invitația premierului May.

Sunt tot mai multe propuneri din toate partidele pentru amânarea datei de 29 martie 2019 pentru ieșirea din UE, iar ideea convocării unui al doilea referendum privind rămânerea sau ieșirea din UE are tot mai mulți susținători printre parlamentari.

Premierul May a respins această propunere, care oricum poate fi aprobată numai prin votul unanim al celor 27 de lideri ai statelor membre, ca și ideea, mai radicală, a suspendării Brexit, ce poate fi făcut unilateral de guvernul britanic.

Dar toate acestea constituie o dezbatere politică britanică și nimic nu indică faptul că UE și-ar fi schimbat poziția cu privire la acordul Brexit: aceea că este ne-negociabil, iar amânarea datei Brexit când la sfârșitul lunii mai sunt programate alegeri pentru Parlamentul European pare extrem de îndoielnică. 

Nu este clar și ce anume ar dori să renegocieze premierul May, care în mod evident nu are un plan B, care să aibă șanse să fie aprobat de Camera Comunelor, în condițiile în care autoritatea sa politică este grav afectată. 

În aceste condiții, ieșirea fără acord din UE, în mod dezordonat și cu consecințe negative pare să fie varianta implicită.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ