Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a fost inventat ”Soros, evreul cel rău”, în Ungaria

george_soros.jpg

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Campania anti-Soros este un produs media inventat în Ungaria, de unde s-a răspândit peste tot în lume, scrie presa independentă maghiară. Jurnaliștii maghiari citează un articol apărut într-o publicație elvețiană, care l-a intervievat pe unul dintre partenerii strategului Arthur Finkelstein. Acesta era cunoscut pentru campaniile negative pe care le-a orchestrat și care s-au dovedit extrem de eficiente.

În ultima perioadă numele lui Soros a fost mai puțin prezent în meniul zilnic al imperiului media Orbán, guvernul și Fidesz având și alte probleme mai presante - de exemplu, protestele sociale, scrie Hungarianspectrum.

Iată însă că portalul 24.hu, a descoperit un articol mai vechi intitulat ”Der böse Jude” (Evreul rău), apărut în ediția de weekend a ziarului evlețian Basler Zeitung. Articolul se bazează pe o conversație pe care un redactor a avut-o cu George Eli Birnbaum, partenerul lui Arthur Finkelstein, al cărui nume este bine cunoscut în Ungaria drept geniul rău din spatele succeselor politice ale lui Viktor Orbán în ultimul deceniu .

Arthur Finkelstein  a fost un consilier politic de succes pentru conservatori. Prima sa misiune a fost campania lui Benjamin Netanyahu în 1995,  care a urmat asasinării prim-ministrului Yitzhak Rabin. Plecat cu 20 de puncte în spatele socialistului Shimon Peres, el a câștigat prin atacuri nedrepte și neadevărate asupra politicii lui Peres.

În 2006, Finkelstein și fostul său asistent, George Birnbaum, au înființat o nouă companie, GEB International, menită să-și extindă activitatea în Europa, în special în fostele țări comuniste. Aceștia au lucrat pentru politicieni români, bulgari și cehi înainte ca, pe baza recomandării lui Netanyahu, să fie angajată de Viktor Orbán.

Era la începutul anului 2008, după două alegeri pierdute, iar Fidesz căuta idei noi care l-ar putea duce la victorie.

Conform formulei, Orbán avea nevoie de un inamic. Dar, odată ce Fidesz a obținut o majoritate de două treimi și opoziția a devenit neputincioasă, ca urmare a unei noi constituții și a altor măsuri administrative, dușmanul necesar a dispărut. Și, ca să-l cităm pe Birnbaum aici, "baza electotală trebuia ținută trează”.  

 Așa că imediat după alegerile din 2014, Finkelstein a venit cu o "idee de campanie, atât de mare și așa de mefistofelică, încât urma a se depăși pe sine însuși". Ideea era George Soros.

El este un multi-miliardar, atat de puternic și atât de conectat la nivel mondial, încât întreaga națiune ar trebui să se adune în spatele lui Orbán pentru a-l înfrânge. Această figură desăvârșită, care nu avea de-a face cu adevăratul George Soros, a fost creată cu succes în Ungaria și de acolo s-a răspândit peste tot în lume.

Birnbaum este destul de mândru de realizările din Ungaria. După cum spunea el în articol, dacă Finkelstein ar fi un artist, Ungaria ar fi capodopera lui.

După ce Soros a primit o scrisoare-capcană de la un suporter al lui Trump și un bărbat înarmat a comis un carnagiu într-o sinagogă în Pittsburgh, ucigând 11 persoane, Birnbaum a devenit un pic deprimat: "Privind înapoi, ceea ce am făcut ar putea părea o nebunie, dar din punctul de vedere al campaniei, a  funcționat", spunea el.

Mass-media independentă este plină de comentarii despre cinismul și imoralitatea lui Finkelstein și Birnbaum, dar nu trebuie să uităm că ideile lor au fost aprobate și implementate de Viktor Orbán care le-a plătit cu amabilitate serviciile, pe banii contribuabililor, mai scrie publicația ungară.

Care este reacția lui Fidesz și a guvernului față de aceste revelații? Un politician a afirmat că nu a auzit niciodată de Birnbaum. El a spus că adevăratul consilier a fost Finkelstein și că acest articol este un simplu truc de P.R., prin care Birnbaum dorește să atragă noi clienți.

Site-ul Fidesz a ignorat știrile, dar publicațiile guvernamentale s-au umplut brusc cu articole anti-Soros.

Arthur Finkelstein a murit în august 2017. În 2011, într-unul din ultimele sale discursuri publice, el a spus:" Am vrut să schimb lumea. Am facut asta. Am înrăutățit-o, dar am făcut-o”.

 
Cum a fost inventat ”Soros, evreul cel rău”, în Ungaria