Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia: Limbajul urii și asasinarea lui Pawel Adamowicz

pawel-adamowicz.jpg

Pawel Adamowicz, portret abl-negru
Pawel Adamowicz, primarul oraşului polonez Gdansk, a fost înjunghiat în timpul unui concert de caritate
Image source: 
Facebook Pawel Adamowicz

Începând cu duminica trecută și pe parcursul, iată a întregii săptămâni, Polonia s-a cufundat în doliu. Primarul oraşului Gdańsk, Pawel Adamowicz, a fost asasinat în timpul unui festival de caritate. Polonia pare să fi intrat brusc într-o stare de intensă introspecție, stare pe care nimeni nu o prevedea cu nici 5 zile în urmă.

Pe agenda publică a urcat un subiect care domină de ani de zile, dar căruia guvernarea nu i-a atras atenţia cuvenită. E vorba de limbajul urii şi consecinţele dramatice pe care a început să le resimtă Polonia ca urmare a acestui limbaj. De ce Pawel Adamowicz?

De unde atâta ură şi cum se face ca un politician şi primar atât de popular a fost asasinat în faţa a mii de spectatori?

Un răspuns scurt ar suna cam aşa: a fost prea blând, deschis şi uman! Pawel Adamowicz a fost unul din cei mai longevivi primari ai unui mare oraş din Polonia, foarte respectat pentru calităţile sale umane. Fost lider al tineretului din sindicatul Solidaritatea, reales de 5 ori ca primar al oraşului Gdansk (adică aflat la 6-lea mandat), Adamowicz încă avea mult de spus în guvernarea locală şi chiar politica naţională. A fost – şi trebuie să vorbim din păcate la timpul trecut – imaginea conservatorismul liberal din Polonia. Un primar convins pro-european, care s-a opus constructiv dezbinării, naţionalismului, xenofobiei, adesea promovate de guvernarea actuală. A stat în spatele multor iniţiative de susţinere şi ajutorare a migranţilor, atât din sud – adică din Mediterana, cât şi din Est, adică din Ucraina şi spaţiul post-sovietic în general.

Încă nu este clar care este adevăratul mobil al crimei însă cel care la înjunghiat mortal pe Admowicz a strigat de pe scenă la microfon că a vrut să se răzbune pe Platforma Civică, adică principalul partid de opoziţie. Asasinul nu îşi recunoaşte vina, cel puţin până în prezent, iar pe măsură ce ne îndepărtăm de acest tragic eveniment devine tot mai evident că, campania de ură verbală la care a fost supus acesta în ultimii ani a contribuit decisiv la acest tragic sfârşit. Asasinul s-a inspirat ideologic, ca să îi spunem aşa, inclusiv din surse radical-extremiste, dar şi din atmosfera generală de alienare faţă de persoanele publice liberale, moderate, progresiste, pro-europene.

Un exemplu cutremurător se cere aici, un exemplu direct legat de persoana lui Adamowicz. Încă în vara lui 2017, organizaţia radical - naţionalistă numită Tineretul Poloniei (Młodzież Wszechpolska) a emis un fals certificat de deces pe numele primarului Gdanskului. Scopul acestei organizaţii era propagandistic, însă în contextul asasinatului ulterior al primarului Adamowicz astfel de acţiuni au atras oprobriul majorităţii. Mai mult, un fost preşedinte al acestei organizaţii radical-extremiste (2015-2016, este vorba despre Adam Andruszkiewicz), a fost numit în decembrie vice-ministru al digitalizării cu susţinerea directă a primului-ministru Morawiecki. Ca să conchid, limbajul urii care stă pe fundalul morţii lui Adamowicz are rădăcini adânci în modul în care înţelege să guverneze Lege şi Justiţie.

Tragedia a avut loc în timpul unei campanii anuale de caritate cu tradiţie de 27 de ani. Partidul Lege şi Justiţie a atacat organizatorii care se bucură de respectul larg al societăţii poloneze, blamându-i pentru moartea lui Adamowicz. Au făcut-o în speranţa că vor putea abate atenţia de la limbajul urii în spatele căruia au stat în ultimii ani. Ei  bine, se pare că este o alegere proastă, strict judecând după reacţia societăţii civile, opoziţiei şi chiar a unor conservatori  moderaţi.

Sfârşitul tragic al lui Pawel Adamowicz, vine să pună laolaltă, foarte multe subiecte grele pentru Polonia. Una ar fi hate-speech-ul sau limbajul urii şi polarizarea socială, la care guvernarea actuală s-a dedat sistematic. La fel stăm şi cu atitudinea guvernării faţă de libertatea media şi libertatea de expresie. Pe agendă a revenit caracterul propagandistic al televiziunii naţionale, care în ultimii trei ani a răspândit de nenumărate ori ştiri false şi diversiuni despre opoziţie, Uniunea Europeană, cei cu viziuni liberale şi lista poate continua foarte mult.

Zilele acestea se formează un grup larg de lucru care include opoziţia şi societatea civilă, şi care îşi propune iniţiativa unei Lex Adamowicz, sau, o lege împotriva limbajului urii. De altfel, asasinarea lui Adamowicz va avea un impact major asupra anului electoral 2019 în Polonia. Sunt foarte multe necunoscute la acest început de an, însă e clar că planurile de campanie atât a partidului Lege şi Justiţie, cât şi a opoziţiei în general vor fi influenţate de o agendă care va avea pe fond imaginea primarului asasinat al Gdanskului şi valorile europene.