Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monica Macovei : Vom plăti milioane de euro sancțiuni, dacă România nu respectă statul de drept

Fostul ministru al Justitiei, europarlamentarul Monica Macovei, explica la RFI ce inseamna proiectul de regulament votat in Parlamentul European, care condiționeaza fondurile europene de respectarea statului de drept si ce sanctiuni risca Romania daca derapeaza in continuare de la principiile UE.

Monica Macovei este de părere că mecanismul de sancționare se va pune în aplicare foarte repede, în câteva luni de zile, după ce va fi negociat între Consiliu (statele membre) și Parlamentul European.

 “Daca nu îl implementăm (regulamentul – n.red) este procedura de infringement, asta înseamnă că te trimite Comisia Europeană în judecată la Curtea de Judecată de la Luxembourg. Și dacă se constată, că nu le-am transpus în lege la termen, și așa va fi,  vom plăti milioane de euro. Lumea nu știe”, declară Monica Macovei.

La “Dialog European”, Monica Macovei comentează și ultimele avertismente venite din partea liderilor europeni, în ceea ce privește activarea articolului 7 din Tratatul UE.

“Nu suntem departe, pentru că de trei luni de zile politicienii români nu au pus în aplicare aceste recomandări ale Comisiei de la Veneția, plus MCV-ul, Rezoluția (Parlamentului European –n.red).... Dar nu cred că se va întâmpla în timpul președinției, doar dacă mai facem o gafă monumentală.

Europarlamentarul afirmă că scenariul RO EXIT vehiculat în spațiul public în ultima vreme este doar efectul propagandei rusești, foarte activă în spațiul românesc .

“ Nu putem vorbi de un RoExit nici acum și nici după ce terminăm Președinția. Uitați-vă că lumea iese în stradă și la București  și la Varșovia și la Budapesta, în statele unde este încălcat statul de drept, unde avem dictatori la putere (…) Federația Rusă vrea să dezmembreze,  să dezbine țările, națiunile pentru că așa le poate stăpâni economic și politic mai ușor. Este marea problemă și marele pericol al României și al altor state. Propaganda lor e foarte sofisticată, important e sa înțeleagă toată lumea. Nu, nu e un scenariu de film, e real “,  mai declara Monica Macovei în interviul acordat RFI, pentru emisiunea Dialog European.

Interviul integral mai jos: