Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După 36 de ani, dreapta spaniolă va guverna în Andaluzia, fief socialist

juanma-moreno.jpg

Juanma Moreno
Juanma Moreno
Image source: 
Facebook Juanma Moreno

După 36 de ani de guvernare socialistă și pentru prima dată în istoria democratică a Spaniei, Andaluzia are un președinte de dreapta, Juanma Moreno, liderul Partidului Popular Andaluz, care deja a primit votul favorabil al legislativului. 

El a preluat vineri funcția de președinte al executivului din Sevilia în cadrul unei ceremonii instituționale organizate în Parlamentul Regional.

Euforie maximă în rândul conservatorilor spanioli, deoarece pentru prima dată în istoria democratică a Spaniei au reușit să impună un președinte la conducerea executivului regional andaluz, deși, paradoxal, Partidul Popular a obținut cel mai slab rezultat electoral din ultimii 25 de ani.  Tot paradoxală pare și situația Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, care pune capăt a 36 de ani de guvernare neîntreruptă, deși a fost formațiunea politică cea mai votată la aceste alegeri. Dar epoca bipartidismului face parte deja din istoria Spaniei, în ultimii ani, atât dreapta, cât şi stânga politică s-au fragmentat și s-au radicalizat, iar acum formarea unui executiv este dependentă de anevoioase negocieri politice care în cele din urmă aduc la putere formațiuni politice nevoite să guverneze cu dificultate în minoritate.

Este ceea ce se întâmplă cu Pedro Sanchez, care a reușit să ajungă la putere dar nu reușește să coaguleze o majoritate parlamentară nici pentru a vota legea bugetului, și, de asemenea, ceea ce tocmai a avut loc acum în Andaluzia, unde Partidul Popular a reușit, în urma unui rezultat electoral modest, dar prin abile negocieri, să formeze un executiv care, aparent, este rezultatul unei mari coaliții a dreptei, dar care nu reprezintă în acest moment o majoritate parlamentară absolută. Noul cabinet al administrației andaluze condus de Juanma Moreno, este o alianță între Partidul Popular și Ciudadanos, dar a întrunit majoritatea absolută necesară investiturii, însumând voturile Partidului Vox, extrema dreaptă spaniolă, un fenomen politic în plină expansiune. Pentru a se ajunge la acest rezultat, Juanma Moreno, noul lider andaluz, a trebuit să ducă anevoioase tratative, atât cu cei de la Ciudadanos, cât și cu cei de la Vox, partide de dreapta emergente, care se află în plină ascensiune electorală și care de fapt sunt dizidențe ale propriului Partid Popular.

Negocierile cu Ciudadanos au fost complicate pentru că aceștia nu au dorit să intre într-o coaliție de trei partide care ar fi inclus Vox, considerând că extrema dreaptă le-ar altera statutul de formațiune politică de centru, deși în cele din urmă au beneficiat de votul lor pentru a ajunge alături de populari la putere.

Complicată a fost și parafarea unei înțelegeri cu Vox, care a cerut să fie abrogată legea privind violența contra femeii și să se articuleze o politică mai eficientă de expulzare a imigranților. Prima condiție a stârnit o intensă dezbatere socială și vehemente proteste din partea stângii și a organizațiilor feministe.

În cele din urmă Juanma Moreno și-a asigurat și votul acestora, chiar dacă la nivel declarativ înțelegerea nu a fost acceptată de cei de la Ciudadanos, ceea ce de fapt constituie cel mai polemic aspect al acestor tratative, faptul că Ciudadanos nu a vrut să se așeze la masa negocierilor cu extrema dreaptă, iar asta s-a întâmplat după ce președintele francez Emmanuel Macron l-a avertizat pe Abert Rivera, liderul acestora, că o eventuală alianță cu Vox ar prejudicia relația dintre partidele pe care le reprezintă.

În ciuda acestor disensiuni, Juanma Moreno a reușit, ducând tratative separate,  pe două fronturi, să întrunească voturile celor două formațiuni și să preia şefia executivului Andaluz.

Dar cel mai important aspect pe care îI relevă alegerile din Andaluzia, peste care se trage cortina odată cu ceremonia de investitură de astăzi, este capacitatea dreptei spaniole, divizată acum între trei partide, de a întruni majoritatea absolută necesară guvernării, după ce a trecut printr-un proces de profundă radicalizare în urma apariţiei partidului de extrema dreaptă, Vox.

396