Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dialog European: La 12 ani de la aderare, România preia frâiele UE

steaguri_ue.jpg

Sursa imaginii: 
ec.europa.eu

Emisiunea Dialog European își propune să vă țină la curent cu agenda Președinției României la Uniunea Europeană și în general să ne ajute să înțelegem nu doar preocupările la zi, ori dosarele majore ale Uniunii, ci mai ales miza acestui moment atât de important pentru țara noastră.

La 12 ani de la aderare, România preia frâiele UE.

Se va descurca România în acest mandat de 6 luni, experții și diplomații nostri vor face față exigențelor impuse de Bruxelles și capitalele statelor membre? Vor reuși ei, prin profesionalism, să surmonteze uriașul handicap de imagine adus de politicienii zilei, arătați cu degetul de o lume întreagă pentru agenda lor separată și împotriva statului de drept, aproape o condiție a priori a Europei civilizate?

Contextul în care se derulează Preşedinţia României a Consiliului UE nu e chiar simplu, pentru că în prima parte a anului 2019 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, care vor determina și viitoarea componență a Comisiei Europene, dar e programată și prima ieșire a unui stat membru din UE.

 În plus, România va avea de gestionat și un subiect extrem de complicat - viitorul buget al Uniunii, mai ales în contextul plecării Marii Britanii.

Practic, Consiliul prezidat de România va avea o fereastră legislativă limitată pentru negocierile cu Parlamentul European, care îi va suspenda activitatea în aprilie, înaintea alegerilor din mai 2019.

Cadrul financiar multianual 2021-2027 e un alt dosar major, pe care actuala Comisie l-ar dori închis înainte de alegerile din mai, pentru a se asigura că bugetul va intra în vigoare înainte de debutul viitoarei perioade de programare.

Invitați:  Ovidiu Nahoi, jurnalist și analist de politică externă, Dan Luca, director al agenției de presă Euractiv  și  Iulian Chifu, analist , fost consilier prezidențial.

 

Alte ediții ale emisiunii Dialog european: https://www.rfi.ro/tag/dialog-european

 
Ascultă aici emisiunea Dialog european din 11 ianuarie 2019