Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, despre OUG privind contestaţia în anulare: Este cras neconstituţională

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Klaus Iohannis critică OUG privind contestaţia în anulare. El acuză PSD că încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că OUG privind contestaţia în anulare, aşa cum a fost prezentată, este neconstituţională: “Nu ştim exact ce-şi imaginează ministrul Justiţiei să scrie în acea Ordonanţă, dar după părerea mea, dacă doreşte să facă ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstiutţională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea. La noi sunt ancorate în Constituţie şi unul dintre aceste principii, pe care se bazează de fapt toată construcţia statului de drept este că o lege acţionează numai pentru viitor. Deci legea nu poate să acţioneze retroactiv. Vă imaginaţi dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare Guvern ar veni şi ar schimba întreg trecutul statului şi atunci ar dispărea orice urmă de stabilitate, de predictibilitate. Pe scurt, PSD încearcă ceea ce încearcă de când a venit la putere, să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid”.

Preşedintele afirmă că “PSD nu poate să vină cu astfel de soluţii, care sunt pur şi simplu neavenite, neconstituţionale şi faptul că se vehiculează în public astfel de idei arată că de fapt PSD-ului nu-i pasă de România, PSD-ului îi pasă de propriii politicieni cu probleme penale şi caută soluţii pentru aceştia”.

Ministrul Justiției a anunțat că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentințele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Tudorel Toader precizează că o astfel de contestație va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnați de asemenea completuri.