Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană și presa de la Bruxelles avertizează din nou România

p026440000502-577961.jpg

Schinas
Margaritis Schinas a repetat pozitia lui Jean-Claude Juncker
Image source: 
European Union, 2014

Comisia Europeană reacționează în sala de presă de la Bruxelles și pe Twitter referitor la anunțul privind ordonanța de urgență (contestații în anulare)

Comisia Europeană spune că urmărește cu atenție acțiunile guvernului român privind ordonanța de urgență (contestațiile în anulare) , cere restabilirea luptei împotriva corupției, asigurarea independenței justiției și evitarea unui regres în consolidarea statului de drept.

Comentariul purtătorului de cuvânt Margaritis Schinas nu este o judecată de valoare asupra prestației Președinției Române a UE, s-a precizat. Poziția oficială a Comisiei este de fapt cea deja exprimată de curând de Jean-Claude Juncker la București. 

Vice președintele Comisiei Jyrki Katainen a reacționat și el pe Twitter preluând o știre AP despre ordonanța de urgență și comentând :         « Vesti incredibile ! Românii merită un stat de drept ». 

Acest mesaj a fost abundent comentat pe Twitter și în afara acestuia de presa europeană acreditată la Bruxelles. Die Presse și AFP leagă acest comentariu de actuala președinție româna a UE, AFP  spunând : « După Austria, o altă țară deține o președinție semestrială problematică.  

Tot pe Twitter, unii analiști se declară « fără cuvinte » la ideea că o țară ca România se află acum la cârma UE, iar unele din luările de poziție  incită la boicotarea președinției române.