Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Titus Corlăţean, replică pentru comisarul Katainen: Poporul european merită alţi comisari

Titus Corlatean comisar european Jyrki Katainen comisari.png

Titus Corlăţean îi dă replica unui comisar european
Titus Corlăţean îi dă replica unui comisar european

Replică acidă a senatorului PSD Titus Corlăţean la postarea critică de pe Twitter a vicepreşedintelui Comisiei Europene Jyrki Katainen. Poporul european merită alţi comisari la Bruxelles, spune parlamentarul la RFI, după ce comisarul pentru creştere economică a scris că ştirea despre Ordonanţa de Urgenţă pregătită de Guvernul de la Bucureşti privind contestaţia în anulare este “incredibilă” şi a declarat că “poporul român merită stat de drept”.

Senatorul PSD Titus Corlăţean consideră că e normal să existe o cale de contestare a unor sentinţe definitive, care au fost date cu încălcarea drepturilor omului.

Fostul ministru de Externe susţine că inclusiv CEDO a dictat în trecut măsuri similare împotriva unor state europene.

Titus Corlăţean consideră că Jyrki Katainen nu ar fi trebuit să se exprime pe tema OUG privind contestaţia în anulare: “Voi comenta în primul rând această afirmaţie pe Twitter a vicepreşedintelui Comisiei Europene, domnul Katainen, care spune că poporul român are nevoie de stat de drept. Ca să-l parafrazez pe acelaşi domn Katainen, cred că poporul european are nevoie de alţi comisari europeni”.

În opinia sa, “domnul Katainen este profund incompetent în a face comentarii în legătură cu acest subiect concret. Termenul de incompetent nu l-am folosit nici în sens politic, nici maliţios, ci în sens de competenţă juridică, pentru că domnia sa este nimic altceva decât comisarul european în materie de locuri de muncă, de creştere economică şi nu are cum să se pronunţe în domenii de competenţă care ţin de alţi comisari. Domnia sa nu se numeşte nici Frans Timmermans, care între altele are portofoliul privind statul de drept şi nu este nici comisarul european pe Justiţie, doamna Jurova. Domnia sa este un comisar european care poate ar fi trebuit să aprecieze cei opt ani de creştere economică consecutivă şi consistentă în România şi creşterea veniturilor, ceea ce n-a prea făcut. Însă domnia sa este adevărat că este şi fost vicepreşedinte la nivel european al Partidului Popular European, e unul din liderii PPE, care este deja în campanie electorală”.

Titus Corlăţean spune că “am avut acum un număr de ani o situaţie de asemenea delicată, atunci când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat foarte multe state membre, inclusiv în domeniul Dreptului penal. De exemplu, pe articolul 6, paragraful 1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, procese neechitabile în plan intern, care au fost constatate ca fiind necorespunzătoare Convenţiei Europene la Strasbourg. Or condamnarea unui om în penal în plan intern, cu încălcarea Convenţiei Europene antrena potrivit Curţii Europene necesitatea unei reparaţii şi această reparaţie a fost cerută explicit: redeschiderea procedurilor judiciare interne”.

 
Titus Corlăţean, despre reacţia CE la OUG privind contestaţia în anulare