Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Spovedania” lui Cioloș: Nu am legătură cu Securitatea, cu serviciile sau cu Soros

ciolos.jpg

Sursa imaginii: 
www.facebook.com/dacianciolos/photos/

Dacian Cioloș aduce lămuriri în legătură cu controversele privind înregistrarea partidului său, PLUS, după acuzațiile lansate de istoricul Marius Oprea, care susține că în spatele acestei formațiuni politice s-ar afla un fost colaborator al Securității comuniste. Fostul premier susține că nu a știut cine sunt fondatorii PLUS și că oricum aceștia nu au nicio legătură cu ”aparatele” fostului regim. De asemenea, Dacian Cioloș a ținut să își ceară scuze pentru afirmația sa recentă prin care a lăsat să se înțeleagă că ”mulți români au colaborat sau lucrat cu Securitatea”.

Într-o conferință de presă susținută marți, fostul premier Dacian Cioloş a ținut să sublinieze că nu a ştiut, iniţial, cine sunt cei care înregistrează noul partid PLUS, că nu a făcut o analiză a familiei avocatului Adrian Iordache şi că acesta oricum nu doreşte să facă politică, doar s-a implicat pentru a ajuta acest proiect înregistrând partidul PLUS.

Aceste precizări ale fostului prim-ministru vin după ce istoricul Marius Oprea, cunoscut ca "vânătorul de securiști", a susținut într-un articol că în spatele acestei formațiuni politice s-ar afla un fost colaborator al Securității comuniste, mai exact tatăl avocatului Adrian Iordache, fost maior de Securitate înainte de 1989.

Ascultă:În plus, Cioloș a ținut să își ceară scuze pentru modul nefericit prin care a încercat inițial să clarifice lucrurile. ”Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate <<demonstra>> că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate", declara recent Cioloș. ”A fost o formulare nefericită pe care o regret. Le cer scuze celor care s-au simțit ofensați. Am vrut să spun ca astfel de suspiciuni se pot fabrica ușor pentru a încerca să fie compromiși oameni onești”, a precizat Cioloș în conferința de presă.

Fostul premier a subliniat că ”în propunerea de statut, cerem fiecărui membru de partid o declarație pe proprie răspundere că nu au colaborat cu Securitatea și pentru cei care vor candida vom cere și un certificat de necolaborarea cu Securitatea”.

Dacian Cioloș  reafirmat că nu a avut și nu are interese ascunse; el a vorbit și despre membrii familiei sale, despre care a spus că nu au niciun fel de legătură co fostul regim comunist.

"Nu am colaborat niciodată nici cu Securitatea, nici cu servicii secrete. Nu sunt nici vândut străinilor, nu am avut şi nu am nimic de-a face nici cu Soros şi nici cu altcineva care ar avea nu ştiu ce interese în România. Tot ce am obţinut din punct de vedere profesional am făcut-o pe forţele proprii, nu am avut nevoie de pile, de susţinere, nu am avut pe nimeni în spate, am făcut tot timpul totul transparent", a afirmat Cioloş.

El a precizat că tatăl său a fost funcţionar cu responsabilităţi administrative în Miliţie înainte de 1989, a ieşit la pensie, de altfel, în 1987 pe motiv de boală şi este decedat de 20 de ani, iar sora şi fratele lui şi-au ales ce carieră au vrut, fără nicio influenţă sau vreun ajutor din partea sa.

"Sora mea lucrează şi ea în Ministerul de Interne, cred că de mai bine de 15 ani şi la fel îşi face treaba ca şi orice alt om, nu are nimic ce să îşi reproşeze, nu e agent secret, aşa cum am văzut speculându-se în presă. Din câte ştiu are responsabilităţi legate de buna gestiune a documentelor clasificate în instituţii care sunt subordonate Ministerului de Interne şi atâta tot", a explicat fostul premier.

Cioloş a amintit că soţia sa, care este de origine franceză, locuieşte de 20 de ani în România, că nu are rude care au lucrat în vreun serviciu de informaţii francez sau din altă ţară sau care sunt politicieni în Franţa. Fostul premier a mai spus că socrul său este maistru militar, se află la pensie de 15 ani şi nu are de-a face cu vreun serviciu secret.

Ascultă:În fine, fostul premier a trecut la contraatac, precizând că nu se dorește altceva decât discreditarea sa în contextul în care vrea să se implice mai mult în politică, urmând a candida la alegerile europarlamentare și apoi la cele parlamentare.

”Exact acei oameni care au în partid foști membri ai Securității, acei oameni care au fost la tăiat de porc și au mâncat șorici cu anumiți oameni din serviciile de informații încearcă să promoveze aceste idei și manipulări", a conchis Dacian Cioloș.