Pagina de istorie: Transformarea în partid a Frontului Salvării Naționale

fsn.jpg

Imagine de la prima şedinţă a Consiliul Frontului Salvării Naționale
Sursa imaginii: 
Wikipedia

În 23 ianuarie 1990, la doar o lună după căderea comunismului, societatea românească trecea printr-un șoc. Frontul Salvării Naționale, formațiunea înființată de mai mulți dizidenți comuniști, care preluaseră puterea din 22 decembrie 1989, anunța că se va transforma în partid politic și că va participa la alegerile din mai 1990. Această decizie a dus la un șir de demisii răsunătoare din Consiliul Frontului Salvării Naționale. Prima a fost cea a Doinei Cornea, eroina anticomunistă de la Cluj, care a devenit ținta calomniilor presei controlate de FSN.

Din data de 22 decembrie 1989, puterea a fost preluată în România de un grup compus în principal din membri ai fostei nomenclaturi comuniste, care, dintr-un motiv sau altul, căzuseră în dizgrația dictatorului Nicolae Ceaușescu. Aceștia au format un Consiliu al Frontului Salvării Naționale, în care au inclus și unii opozanți autentici ai comunismului, printre care Doina Cornea, Laszlo Tokes, Ana Blandiana sau Ion Caramitru. Inițial, acest consiliu trebuia să aibă 40 de membri. Ulterior, atunci când foștii nomenclaturiști și-au dat seama că opozanții autentici sunt greu de controlat, ei au decis să îi coopteze pe unii dintre revoluționarii care ocupaseră Comitetul Central al Partidului Comunist. Astfel, Consiliul FSN a ajuns la 145 de membri, iar cei mai mulți membri erau loiali lui Ion Iliescu. Acesta era secondat de Dumitru Mazilu, în calitate de prim-vicepreședinte, și de Petre Roman, în calitate de  prim-ministru. Frontul Salvării Naționale și-a format rapid structuri locale, care au preluat puterea în fiecare județ și în fiecare localitate. De asemenea, FSN controla televiziunea și radioul publice, precum și o serie de ziare. Liderii FSN prezentau formațiunea lor drept o emanație a Revoluției și cultivau suspiciunea oamenilor față de partidele democratice precum PNȚCD sau PNL, care își reluaseră activitatea. De exemplu, Ion Rațiu a fost întrebat, public, dacă a mâncat salam cu soia.

FSN ar fi trebuit să conducă România până la alegerile din mai 1990, apoi să se dizolve. Însă, în 23 ianuarie 1990, liderii FSN au anunțat că formațiunea lor se va transforma în partid și că va participa la alegeri. Imediat, Doina Cornea și-a dat demisia. Partidele democratice au ieșit în stradă pentru a protesta. Au urmat, la câteva zile, alte demisii: Dumitru Mazilu, Ana Blandiana și Silviu Brucan. Sub presiune, Consiliul Frontului Salvării Naționale a decis să creeze un pseudoparlament, Consiliul Provizoriu al Unității Naționale, în care au fost cooptați și reprezentanți ai diferitelor partide create sau reînființate în acele zile. În acest fel, aparențele democratice au fost salvate. Foștii nomenclaturiști din FSN au câștigat majoritatea în primul Parlament postrevoluționar, în urma alegerilor din 1990, după ce i-au demonizat pe liderii Opoziției democratice.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 23 ianuarie 2019