Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Audierea lui Toader și Dan în Parlamentul European: o ceartă între români

toader_1.jpg

Tudorel Toader a evitat un raspuns clar privind independenta justitiei si combaterea coruptiei

Carmen Dan și Tudorel Toader, audiați în această dimineață la Bruxelles, au expus prioritățile președinției române a UE, în timp ce deputații europeni români s-au luat la ceartă. Tudorel Toader a fost criticat dur referitor la ordonanța de urgență  privind contestațiile  în anulare.

Președinția româna trebuie să dea un exemplu în materie de luptă împotriva corupției și respectarea statului de drept. Cum se împacă aceasta cu anunțul ministrului justiției privind ordonata de urgență pentru contestații în anulare?

Iată tema centrală a audierii de la Bruxelles din comisia de Libertăți Civile a Parlamentului European care s-a transformat totuși într-o cearta între deputații europeni români. 

In ciuda “incidentului”, mesajul celorlalți a trecut destul de limpede: UE nu are încredere în România iar statul de drept se află în pericol. 

“UE este în inima românilor, a răspuns Tudorel Toader, fiindcă românii privesc cu încredere spre acest spațiu de securitate și toleranță” – dar a adăugat că unele din întrebări nu i-au fost adresate în calitate de președinte al Consiliului JAI. 

“Statul de drept este o temă recurentă, el se structurează în momente diferite , în etape diferite în țări diferite”, a argumentat ministrul ca o scuză pentru imaginea dată acum de România. Recomandările Comisiei de la Veneția nu sunt nici ele uniforme, a mai adăugat Toader care practic le-a ținut deputaților europeni un curs de drept constituțional comparat.

Referitor la ordonanța de urgență, Tudorel Toader a sugerat că poate Parlamentul European nu este bine informat și a adăugat : „nu vrem ca cineva să scape de pedeapsă, (...) vrem redeschiderea acelor dosare pentru a verifica dacă condamnările au fost date de judecători legal abilitați.” 

In plus, România este așteptată acum să aducă un plus de consens European privind gestiunea migrației, un dosar nu doar complex, dar și foarte sensibil. Vorbim aici de responsabilitate și solidaritate (amintite de Carmen Dan) nu doar cu migranții, ci și cu statele UE aflate în plina linie a migrației. 

La acest capitol, președinția româna nu va fi foarte aspru criticată în cazul unui eșec (de altfel previzibil) întrucât nu se conturează o majoritate europeană clară în favoarea solidarității.