Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Să dăm la o parte populismul

Presedinte Klaus Iohannis CCR buget.jpg

Președintele Klaus Iohannis, în conflict deschis cu Guvernul PSD (Sursa foto: presidency.ro-arhivă)
Președintele Klaus Iohannis, în conflict deschis cu Guvernul PSD (Sursa foto: presidency.ro-arhivă)

Populismul trebuie dat la o parte, iar autoritățile trebuie să acționeze în beneficiul cetățenilor. Iată ce a spus joi președintele Klaus Iohannis, la o manifestare organizată la Patriarhie, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Klaus Iohannis îi pune în oglindă pe oamenii politici de astăzi cu cei care au realizat Mica Unire din 1859: ”Misiunea reformatorului Cuza, omul de stat care a pus bazele modernizării ţării, a stat sub îndemnul lui Mihail Kogălniceanu: «Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare». Aceste principii atât de clar exprimate de Mihail Kogălniceanu reprezintă fundamentul pe care s-a clădit naţiunea noastră şi una dintre cele mai importante contribuţii pe care am primit-o de la generaţia care a făcut Unirea. Momentul istoric 1859 a fost posibil, aşadar, pentru că elitele acelei perioade şi-au propus ţinte înalte, care să corespundă năzuinţelor oamenilor, iar pentru atingerea acestor obiective naţionale, au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituţii, nu au încurajat abuzul de putere”.

Şeful statului cere abandonarea populismului: ”Dacă suntem dezamăgiţi că Moldova nu a recuperat decalajul economic şi nu este legată printr-o infrastructură modernă de restul ţării, beneficiind în schimb la fiecare 24 ianuarie de reînnoite promisiuni, atunci să dăm la o parte populismul şi să ne reîntoarcem la priorităţile oamenilor, aşa cum le-a urmărit cu energie, în scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza”.