Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Societatea civilă din România trebuie auzită, se spune la Bruxelles

14fc955efaa18938eb.jpg

Dancila CESE
Viorica Dancila a sustinut un discurs care nu era întocmai ceea ce se astepta
Sursa imaginii: 
European Union 2019

România trebuie să dea un exemplu Europei, a spus joi 24 ianuarie Luca Jahier, președintele Comitetului Economic si Social (CESE) reunit în sesiune plenară la Bruxelles unde Viorica Dăncilă a susținut un discurs.

România trebuie să dea un exemplu iar societatea civilă trebuie auzită, a spus Luca Jahier. România a promis să plaseze cetățeanul în centrul dezbaterii, a mai spus adăugând că speră ca Bucureștiul să-și țină promisiunea. 

Luca Jahier crede ca summitul de la Sibiu din 9 mai va fi momentul crucial pentru a reangaja cetățenii în dezbaterea cu UE,  ultimul moment înaintea alegerilor europene din 26 mai care sunt în pericol de a fi câștigate de populiști. 

Discursul Vioricăi Dăncilă pentru plenara CESE a fost unul scris pe măsura oricărei intervenții la Bruxelles în orice instituție ar fi fost cazul. El nu s-a diferențiat cu nimic de cel susținut în Parlamentul European la începutul lunii, or la CESE tocmai angajamentul cu cetățenii trebuia subliniat.

CESE, care se vrea o punte de legătura între societatea civilă, sindicate si politicienii europeni, este adesea subestimat. Instituția nu strălucește prin inițiative bombastice si nici nu-si face o reclamă pe măsură, dar rămâne un actor important al scenei UE. 

Discuțiile din cadrul actualei sesiuni plenare a CESE validează acțiunile societății civile din România care s-a evidențiat, mai ales începând din ianuarie 2017, prin luările sale de poziție împotriva corupției si pentru independența justiției.