Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă, la Bruxelles: Statul de drept este respectat în România

viorica_dancila_bruxelles_stat_drept.jpg

Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat joi, 24 ianuarie la Bruxelles (Sursa foto: gov.ro)
Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat joi, 24 ianuarie la Bruxelles (Sursa foto: gov.ro)

Statul de drept este respectat în România. Afirmația a fost făcută de premierul Viorica Dăncilă, aflată joi la Bruxelles, la sesiunea plenară a Comitetului Economic și Social European, unde a prezentat prioritățile României la șefia Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă susține că Executivul de la București nu a avut nici un fel de interferență în justiție.

Şefa Guvernului spune că România are o convingere fermă proeuropeană: „Am pornit pe acest drum, conduşi de o convingere fermă proeuropeană, care ne ghidează în avansarea agendei europene. De altfel, cetăţenii români se numără printre cetăţenii cu cea mai mare încredere în instituţiile europene şi chiar şi astăzi, aspiraţiile şi sprijinul lor pentru UE au rămas solide şi pozitive, fapt confirmat de sondajele de opinie”.

Viorica Dăncilă declară că în UE există dublu standard: “Într-adevăr, Europa este divizată, într-adevăr avem dublu standard. Noi avem nevoie de o Europă unită şi în care toţi să fie, toate statele membre să fie tratate în mod egal, iar acest lucru nu depinde decât de noi, de modul în care ne vom raporta la probleme, la provocările existente, de modul în care vom da răspunsul aşteptat de cetăţeni. Dacă vom continua divizând şi mai mult Europa, atunci nu ne putem mira că următoarea configurare a Parlamentului European va fi una care să nu permită luarea unor decizii corecte pentru cetăţenii europeni”.

Premierul susține că statul de drept este respectat în România: ”Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat. Vreau să vă asigur că drepturile omului în România trebuie respectate şi în acelaşi timp sunt mâhnită să constat că încă există dezinformare. Guvernul României nu a avut nici un fel de interferenţă în justiţie. Deci cred că puteţi adresa aceste întrebări şi am să vă dau răspunsurile corecte. Una din problemele pe care nu le-aţi ridicat, dar pe care trebuie să le avem în vedere este cel referitor la dezinformare şi la ştirile false, pentru că acestea pot de multe ori să inducă percepţii greşite despre un anumit stat sau un anumit Guvern, aşa cum este acum referitor la Guvernul României”.