Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concert inaugural al Președinției Române a UE la Bruxelles: o seară emoționantă

50491054_1142517905922111_2441074177696858112_o.jpg

Concert român Bruxelles
Concertul inaugural al Presedintiei Române la Bruxelles la Bozar
Image source: 
Presedintia româna la Consiliului Uniunii Europene

Concertul de lansare a Președinției Române a UE , cel de la Bruxelles, a reunit joi seara, 24 ianuarie, două mii de persoane: diplomați europeni, funcționari si diaspora română. România a fost reprezentată de ministrul culturii.

Departe de fastul de la Ateneul Român, dar într-un cadru adecvat - cel de la Bozar -  Concertul de gală pentru inaugurarea Președinției române la Consiliul Uniunii Europene a fost susținut la data care marchează Mica Unire.

BOZAR (Palais des Beaux-Arts) reprezintă centrul cultural emblematic al Bruxelles-ului, care găzduiește de la opere de artă apreciate la nivel internațional la evenimente culturale de prestigiu.

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal (solistă Anita Hartig) a interpretat un repertoriu în care au fost incluse lucrările lui George Enescu, alături de cele ale lui Theodor Rogalski, Grigoraș Dinicu, George Grigoriu si Eugen Doga. 

Discursul de deschidere nu a mai fost susținut de Donald Tusk în limba română, ci de ministrul culturii Valer-Daniel Breaz.

Concertul a marcat un moment emoționant de mândrie națională în contrast evident cu evenimentele politice de la Bruxelles ale acestui început de președinție, anume audierile controversate ale miniștrilor români în Parlamentul European.

Despre această mândrie vorbea și ambasadorul roman la UE, Luminița Odobescu în minutele care au precedat concertul.  

In sală, pe lângă românii care lucrează în instituțiile UE , au fost prezenți diferiți alți funcționari europeni, diplomați internaționali și miniștrii români prezenți la Bruxelles.

Aceasta este obișnuința la începutul fiecărei președinții europene rotative, ca un concert de muzică clasică să fie susținut în inima capitalei europene, în amintitul Palais des Beaux Arts. 

Directorul Bozar, istoricul Paul Dujardin a vorbit în deschiderea concertului despre aportul adus de oamenii de cultură români la patrimoniul european. 

In timpul concertului, s-au multiplicat  transmise în direct din sală pe rețelele sociale, toate purtând mesaje de laudă. 

Iar la sfârșitul concertului, cele două mii de persoane prezente au ovaționat Orchestra Română de Tineret și pe dirijorul Cristian Mandeal și i-au rezervat sopranei Anita Hartig aplauze îndelungi. 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan