Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: May face echilibristică între anti-europeni, pro-europeni și UE

may_juncker.jpg

Theresa May cu Jean Claude Juncker
Theresa May ar fi fost avertizată Jean Claude Juncker că orice concesie UE va necesita o uniune vamală permanentă
Image source: 
Sky News

Cu două luni înaintea datei stabilite pentru ieșire Marii Britanii din Uniunea Europeană, parlamentul britanic se pregătește să dezbată o soluție pentru scoaterea din impas a acordului negociat cu UE. Nu este însă clar dacă va fi găsită o soluție, în condițiile lipsei unui consens minimal între deputați. 

O  nouă săptămână se deschide sub semnul incertitudinii în Camera Comunelor. După respingerea cu o majoritate record 202 - 432 pe 15 ianuarie a acordului negociat de premierul Theresa May cu UE a venit rândul unor amendamente din partea deputaților menite să scoată situația politică actuală din starea de blocaj în care se află în ultimele două luni.

Blocajul este determinat de așa numitul "backstop" - soluția temporară dar fără un termen limită prin care este evitată revenirea la o frontieră "dură" între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

În linii mari, propunerile sunt în număr de patru:

1) o propunere de lege din partea deputatei Laburiste, Yvette Cooper, din opoziție, care ar obliga guvernul să solicite UE amânarea datei de 29 martie 2019 pentru Brexit. În caz că până pe 26 februarie nu este convenit un acord negociat cu UE, atunci guvernul ar trebui să ceară amânarea. Fiind însă proiect de lege el trebuie adoptat de ambele camere ale parlamentului, în condițiile unei acute crize de timp;

2) un amendament al deputatului pro-european al Partidului Conservator condus de premierul May și fost ministru, Dominic Grieve, care dă deputaților dreptul de a vota asupra tuturor variantelor de Brexit, inclusiv convocarea unui al doilea referendum privind ieșirea din sau rămânerea în UE;

3) un amendament propus de deputatul Conservator Andrew Murrison, care prevede ieșirea unilaterală a Marii Britanii din backstop pe 31 decembrie 2021 în cazul în care negocierile privind noua relație UK - UE nu sunt terminate până la acea dată;

4) amendamentul deputaților Conservatori Graham Brady și Damien Green care propune înlocuirea backstop cu "aranjamente alternative menite să prevină o frontieră dură".

Premierul May, al cărei guvern și partid sunt divizate între pro-europeni care privilegiază un Brexit soft și eurosceptici care doresc un Brexit dur, este opusă acestor amendamente și susține că doar acordul ei, la care să obțină o concesie în privința backstop din partea UE, este acceptabil, ea fiind opusă și amânării datei de 29 martie.

UE îi dă dreptate premierului May că acest acord este singurul posibil, dar o contrazice în privința backstop. Ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a spus că țara sa nu renunță la backstop.

Între timp, presa britanică a divulgat conținutul unei conversații între premierul May și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în care acesta din urmă i-ar fi spus că backstop poate dispărea doar dacă Marea Britanie acceptă o uniune vamală permanentă cu UE după Brexit. 

Asculta'i relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ