Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce a omis să spună Tudorel Toader despre redefinirea abuzului în serviciu?

Judecatoare greva magistrati pensii speciale.jpg

Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale (Sursa foto: pixabay)
Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale (Sursa foto: pixabay)

Parlamentul este obligat de fapt de Curtea Constituţională să modifice definiţia abuzului în serviciu. Precizarea a fost făcută la RFI de directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică (CIP), Ovidiu Voicu.

Ministrul Justiţiei a declarat luni seară la Antena 3 că abuzul în serviciu trebuie redefinit, în contextul în care actuala reglementare datează din 1968. În plus, spune Tudorel Toader, Codul Penal din România este mult mai coercitiv decât cele din alte state democratice.

Ovidiu Voicu (CIP) atrage atenţia că ministrul Justiției prezintă doar jumătăţi de adevăr: ”Domnul Toader a spus un truism. Știm încă din 2016, de la decizia CCR că trebuie să redefinim, Parlamentul trebuie să pună în acord definiția abuzului în serviciu cu acea decizie. Apoi, în 2017 am mai avut încă o decizie. Prima se referea la sintagma aceea legată de felul în care nu și-a îndeplinit sarcinile, cea de-a doua era cu pragul valoric și de atunci se tot încearcă definirea abuzului în serviciu în pachetul de reformă a justiției, cea mai recentă încercare fiind cea adoptată în iunie și respinsă de aceeași CCR în octombrie, spunând Parlamentului că formula pe care a ales-o nu respectă decizia din 2016”.

Expertul precizează că ”practic, de mai mulți ani, iată, am ajuns în al treilea an, Parlamentul are obligația să redefinească abuzul în serviciu, conform cu niște decizii ale CCR, iar domnul Toader, care este foarte abil în a folosi cuvintele, ne-a spus acest lucru, care este adevărat, fără să ne spună dacă el însuși va avea vreo poziție sau nu”.

 
Ovidiu Voicu, despre declarațiile lui Tudorel Toader privind redefinirea abuzului în serviciu