Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primarii amenință cu proteste după întâlnirea cu Teodorovici

buget.jpg

Primele date ale bugetului pe anul viitor arată că deficitul bugetar va depăși 3% din PIB. Alocările încearcă să ofere mai multe resurse pentru investiții și absorbția de fonduri europene.
Primele date ale bugetului pe anul viitor arată că deficitul bugetar va depăși 3% din PIB. Alocările încearcă să ofere mai multe resurse pentru investiții și absorbția de fonduri europene.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat în această seară, după întâlnirea pe care a avut-o cu primarii marilor orașe, că a înaintat două propuneri, urmând ca mâine să vină cu oferta finală a Guvernului pentru a se vedea exact ce procent din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrației locale. Pe de altă parte, edilii amenință cu proteste în Piața Victoriei dacă administraţiile locale nu primesc suma pe care o consideră corectă, din bugetul statului. 

“Au fost făcute două propuneri, pe care le vom analiza la Ministerul de Finanțe. Nu plecăm neapărat de la impactul bugetar, important este să găsim o formulă care să fie echilibrată și care să asigure pentru toate UAT-urile (n.red. Unităţilor Administrativ Teritoriale) aceeași abordare. Am promis că mâine să ieşim cu varianta finală pe care sperăm noi să o agreeze cea mai mare parte dintre cei care au fost prezenţi astăzi la şedinţă. Au fost mai multe propuneri referitiare la impozitul pe venit care rămâne la nivel local de 100% între consilii judeţene, municipii, oraşe şi comune.”, a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici: Însă, primarii nu sunt dispuși să accepte mai puțini bani decât au solicitat. „Am convocat ca mâine să fim la 12 la Asociaţia Municipiilor. Vom chema şi alţi primari. Dacă puctul nostru de vedere nu va fi aprobat, ne vom deplasa în faţa guvernului ca protest în numele cetăţenilor, pentru că reprezentăm cetăţenii din România şi banii nu se iau de la primărie, ci de la oameni care doresc dezbatere. E regretabil că discutăm două ore şi jumătate şi reprezentanţii guvernului ne-au adus acuzaţii care nu-şi au sensul să spui de ce ai excedent bugetar, de ce ai mai mult decât celălalt”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, după discuția cu ministrul Teodorovici.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului AradEdilii marilor orașe spun că nu au fost consultați în elaborarea bugetului și se tem că ar putea primi mai puțini bani din impozitul pe venit, bani pe care îi trimit la centru.

Primarii susțin că din impozitul pe venit încasat de autorităţile locale, doar 45-50% ar mai rămâne la bugetele locale, faţă de un procent de minimum 60% cerut de aceștia. Ei se mai plâng că solicitările lor privind dialogul au fost refuzate, dar și că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat până joi, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administrativ Teritoriale să fie dezbătută.