Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primarii, nemulțumiți după discuțiile de la Guvern

Primarii s-au întâlnit, astăzi, la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta despre bugetele administrației locale. Și asta după ce au așteptat în zadar un răspuns din partea ministerului Finanțelor să afle dacă Executivul este sau nu de acord cu propunerea ca 60 % din banii strânși din impozitul pe venit să ajungă la bugetele locale. 

Cum Eugen Teodorovici nu a dat niciun răspuns până la ora 12, primarii au mers la Palatul Victoria. În timp ce edilii discutau cu Viorica Dăncilă, liderul PSD, Liviu Dragnea îi liniștea pe facebook, spunându-le că vor primi banii ceruți. După două ore de discuții, primarii au ieșit nemulțumiți.

 Primarul sectorului 3, Robert NegoițăEdilii marilor orașe nu au fost de acord cu propunerea Guvernului: alocarea către primării a 60% din sumele încasate în impozitul pe venit cu condiția ca acestea să suporte toate cheltuielile sociale. 

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă:Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, prin proiectul de buget, municipalitatea bucureşteană pierde 80 milioane de euro.În timp ce primarii discutau cu Viorica Dăncilă , liderul PSD, Liviu Dragnea, posta pe facebook un mesaj în care spunea că primarii vor primi banii pe care i–au cerut.

„ Autoritățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate.”, se arată în postarea lui Liviu Dragnea.