Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Federica Mogherini, concluzii după Reuniunea miniștrilor europeni ai Apărării

mogherini.jpg

Image source: 
rfi.fr

Nu există nicio contradicție între dorința unor state membre de a coopera mai eficient și mai rapid în privința apărării europene și păstrarea unității europene în acest domeniu, a declarat astăzi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini. Declarația a fost făcută la finalul reuniunii informale a miniștrilor Apărării din țările membre ale Uniunii Europene, eveniment desfășurat la București. Federica Mogherini a lansat un apel către statele membre pentru găsirea unui consens în vederea continuării operaţiunii Sophia, misiunea navală a UE în Mediterana pentru contracararea traficului de fiinţe umane.

”O Europă cu mai multe viteze în privința apărării este prevăzută în Tratat. Din acest motiv am pus bazele cooperării structurate permanente. Nu există nicio contradicție în a ne dori să avem o mai multă, mai eficientă și mai rapidă cooperare între câteva state membre, în timp ce păstrăm unitatea europeană (…) . Văd în continuare o abordare într-adevăr europeană, atât din partea germană și franceză, cât și la nivelul cooperării structurate permanente. Văd și aud în continuare intenția de a investi la nivel european și nu îmi este teamă că țările vor merge unilateral, bilateral sau un grupuri mici în acest domeniu, deoarece cred că, în acest domeniu în particular, cu cât mai multe state membre cooperează și se integrează, în privința capabilităților, proiectelor industriale sau nivelului operațional, cu atât este mai bine pentru Europa”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Apel pentru continuarea operațiunii Sophia

Federica Mogherini a lansat un apel către statele membre pentru găsirea unui consens în vederea continuării operaţiunii Sophia, misiunea navală a UE în Mediterana pentru contracararea traficului de fiinţe umane. “Pentru a-și continua eforturile cheie în Marea Mediterană, această operațiune trebuie să fie sprijinită prin consens, prin acord al statelor membre. Am invitat miniștrii să lucreze în acest sens în urmtăarele săptămâni. (…) Ca urmare a acestei operațiuni, sosirile de migranți ilegale au scăzut cu mai mult de 80%. Au fost arestați traficanți, au fost eliminate peste 400 de ambarcațiuni folosite. Am invita miniștrii să finalizeze un accord care să ne permit ca această operațiune să funcționeze”, a mai precizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene s-a desfăşurat, în zilele de 30 și 31 ianuarie, la Bucureşti, în marja exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, activitatea a reprezentat un prilej de reflecţie comună şi un schimb de opinii pe tema consolidării proiectului european, din perspectiva dimensiunii de securitate şi apărare.

Prima zi a reuniunii, la care au participat Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg şi Subsecretarul General al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, s-a focalizat pe implementarea Agendei privind „Femeile, pacea şi securitatea”, inclusiv din perspectiva viitoarelor angajamente şi acţiuni ce ar trebui să conducă la asigurarea egalităţii de gen pe dimensiunea securității şi apărării. În context, ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a evidenţiat importanţa majoră pe care Preşedinţia română a Consiliului o acordă consolidării cooperării între UE și NATO, relaţiei transatlantice şi parteneriatului strategic al Uniunii Europene cu ONU. Oficialul român a subliniat importanţa domeniului egalităţii de gen. „Egalitatea de gen trebuie să rămână un obiectiv esenţial, ce ar trebui integrat în mecanismele de prevenire a conflictelor şi construire a păcii”, a punctat ministrul. 

În cea de-a doua zi a reuniunii, în cadrul sesiunii privind viitorul apărării europene, miniştrii apărării au discutat despre stadiul şi progresele înregistrate în implementarea Strategiei Globale a UE pentru politica externă şi de securitate, cu accent pe aspectele ce vizează coerenţa iniţiativelor pentru apărare (Cooperarea structurată permanentă – PESCO; Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării – CARD; Fondul European de Apărare – EDF). De asemenea, oficialii au abordat o serie de aspecte referitoare la implicaţiile asupra eforturilor de dezvoltare a capabilităţilor militare, a evoluţiilor pe linia inovării şi cercetării-dezvoltării, precum şi a progresului tehnologic.

Conferința de presă poate fi urmărită aici:

https://www.romania2019.eu/2019/01/31/live-joint-press-conference-by-high-representative-of-the-union-for-foreign-affairs-and-security-policy-federica-mogherini-and-the-minister-of-national-defence-gabriel-les/