Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miniştrii de Externe din toate statele membre UE, reuniune de două zile la Bucureşti

palatul_parlamentului_0.jpg

Casa Poporului, Bucureşti
Casa Poporului, Bucureşti
Image source: 
Credit foto: rfi.fr

Miniştrii de Externe din statele membre UE participă, joi şi vineri, la Bucureşti, la o reuniune informală, cunoscută şi sub numele de Gymnich. Ei vor discuta despre criza politică din Venezuela, dosarul sirian şi relaţia UE-China.

Reuniunea va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Vice-preşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. La reuniune va fi prezent şi comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocierile privind extinderea, Johannes Hahn. În mod tradiţional, Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, David McAllister, a fost invitat să participe la unele sesiuni de lucru ale reuniunii.

Au fost invitaţi să participe la cea de a patra sesiune de lucru a reuniunii Gymnichşi miniştrii afacerilor externe ai statelor candidate la aderarea la UE, ocazie cu care vor aborda relaţiile statelor lor cu China. La 1 ianuarie 2019, România a preluat, până în iunie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, inaugurând un nou Trio de Preşedinţii, alături de Finlanda şi Croaţia. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este exercitată pentru o perioadă de 6 luni, prin rotaţie, de fiecare Stat membru. Ea are trei misiuni principale: de planificare şi conducere a reuniunilor din cadrul diferitelor formaţiuni ale Consiliului (cu excepţia Consiliului Afaceri Externe) şi ale grupurilor sale de lucru, reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale Uniunii, în special cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European şi asumarea reprezentării Uniunii Europene în dialog cu partenerii externi, prin înlocuirea temporară a Înaltului Reprezentant, în situaţiile în care acesta nu poate participa.

 
Tags: