
Politică
Pagina de istorie: Cine a fost Rudolf al II-lea, aliatul lui Mihai Viteazul
rudolf.jpg

Rudolf al II-lea a devenit împărat romano-german în anul 1576. Născut în 1552, fiu al împăratului Maximilian al II-lea și al împărătesei Maria de Spania, el și-a petrecut copilăria în Spania, alături de unchiul său, Filip al II-lea, care era cel mai puternic monarh din lume.
Filip al II-lea ar fi vrut să îl căsătorească cu fiica sa, infanta Isabella Clara Eugenia. Filip al II-lea nu avea fii, iar o căsătorie cu verișoara sa i-ar fi adus lui Rudolf al II-lea și coroana spaniolă, precum și imensul său imperiu colonial. Însă Rudolf al II-lea a preferat să nu se căsătorească niciodată, ci a continuat să trăiască cu amanta sa, Caterina Stada. În aceste condiții, Isabella de Spania s-a căsătorit cu unul dintre frații împăratului, arhiducele Albrecht.
Rudolf al II-lea își detesta rudele, iar acest lucru a dus, pe lângă refuzul căsătoriei spaniole, și la mutarea capitalei imperiale, de la Viena la Praga. El prefera să pună o distanță cât mai mare între el și familia sa. Istoricii cred că Rudolf al II-lea suferea și de boli psihice, care s-au agravat de-a lungul timpului. Este cert că el a avut numeroase crize de depresie, însă există posibilitatea să fi suferit și de schizofrenie și de grandomanie. Și fiul său bastard, Julius de Austria, a murit după ce a suferit de schizofrenie.
Rudolf al II-lea a preferat să se izoleze tot mai mult de lume și să se dedice pasiunilor sale, precum ceasornicăria sau colecționarea rarităților. În aceste condiții, rudele sale au preluat tot mai multe dintre îndatoririle împăratului.
Acesta este contextul în care, în 1593, a izbucnit un lung război între Imperiul Otoman și cel Habsburgic. Războiul a durat 13 ani, iar în acest răstimp s-a afirmat și epopeea lui Mihai Viteazul. Apropierea dintre Mihai Viteazul și Rudolf al II-lea a fost treptată. Tratatul din 1600 era socotit drept o mare victorie pentru Mihai Viteazul. Însă, un an mai târziu, voievodul român murea asasinat la Câmpia Turzii.
Istoricii cred că Rudolf al II-lea, care trecea printr-o nouă criză de depresie, nu a știut despre planurile de asasinare urzite de Giorgio Basta. În anii care au urmat, Rudolf al II-lea a devenit și mai retras. El a murit în anul 1612, după ce atribuțiile sale fuseseră uzurpate de fratele său, Mathias, care a devenit și succesorul său. În istorie, Rudolf al II-lea a rămas drept un monarh nehotărât și ciudat.
Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie