Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela – război civil sau anticipate?

f-maduro-a-20150302.jpg

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro
Sursa imaginii: 
AFP

”Războiul civil este principalul pericol care amenință Venezuela”, avertizează, într-un interviu acordat RFI, analistul de politică externă Șerban Cioculescu, în condițiile în care situația din acest stat sud-american cu economia la pământ devine din ce în ce mai complicată.

Vineri, primele state europene s-au pronunțat tranșant în legătură cu disputa politică de la Caracas, unde Nicolas Maduro refuză să renunțe la Putere, iar liderul Opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat președinte interimar. Italia şi Grecia spun că nu vor recunoaşte supremația autoproclamată a lui Guaido, avertizând întreaga lume că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Poziția celor două state europene vine la numai o zi după ce Parlamentul European (PE) l-a recunoscut, printr-o rezoluție votată în plen, pe opozantul venezuelean ca ”preşedinte interimar legitim” al ţării sale.

Anterior, Franţa anunța prin vocea premierului Édouard Philippe că îl va recunoaşte și ea pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei dacă nu vor fi convocate urgent alegeri prezidenţiale anticipate. "Îl vom recunoaşte, în coordonare deplină cu parteneri europeni precum Germania, Spania şi Marea Britanie", spunea oficialul de la Paris.

În aceste condiții, toți ochii sunt ațintiți acum către președintele încă în funcție, Nicolas Maduro, care, în ciuda dezastrului economico-social în care a ajuns țara, nu renunță la Putere, având parte de o susținere puternică din partea unor state precum Rusia, China și Turcia. La polul opus, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a recunoascut pe Juan Guaidó preşedinte interimar al Venezuelei.

Analistul de politică externă Șerban Cioculescu e de părere că ”războiul civil este principalul pericol care amenință Venezuela”.

Datele sunt clare în favoarea acestui scenariu: țara este scindată, a apărut acest lider al Opoziției care s-a autoproclamat președinte interimar, armata e și ea scindată între Opoziție și Maduro. De asemenea, e de presuspus că și serviciile de ”inteligence” sunt divizate, la fel și populația. Aici mai intervine un element: bogăția în petrol a Venezuelei, care s-a dovedit a fi un factor favorizant pentru războiul civil în zone precum orientul Mijlociu și Africa”.

Șerban Cioculescu mai spune că ”în eventualitatea unui război civil, e de așteptat să se implice în conflict marile puteri, precum SUA, Rusia și, poate, China, dar și statele vecine ale Venezuelei”.

Analistul de politică externă mai avertizează că efectele războaielor civile sunt devastatoare și au putut fi observate în statele în care s-au produs. ”În primul rând, se vor intensifica fluxurile de refugiați. În al doilea rând, se vor distruge și infrastructurile care mai există. Vor fi crime în masă, crime de război, foamete, boli de tipul tuberculozei sau hepatitei. Venezuela s-ar transforma într-o țară devastată, la pământ, care ar trebui reconstruită”.

 
Analistul de politică externă Șerban Cioculescu, despre situația din Venezuela