Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Plan de evacuare a Reginei în caz de ieșire din UE fără acord

buckingham-palace.jpg

Palatul Buckingham
Potrivit unui plan secret, Regina Elsiabeta a II-a ar urma să părăsească Palatul Buckingham în caz de revolte post-Brexit
Image source: 
https://www.royal.uk

Regina Elisabeta a II-a ar urma să fie evacuată din Londra în cazul unor tulburări provocate de o posibilă ieșire a Marii Britanii fără acord din Uniunea Europeană. Planul secret a fost dezvăluit de ziarul Sunday Times.

Regina și alți membri ai familiei regale ar urma să fie evacuați înspre o destinație secretă, dacă Brexit se produce dezordonat și generează revolte masive în Londra, scrie duminicalul britanic.

Planurile, întocmite de înalți funcționari publici, constituie o actualizare a celor din vremea Războiului Rece când primejdia era un atac nuclear din partea Uniunii Sovietice.

Se pare că planurile au implicat discuții cu poliția din Londra și cel puțin încă o altă forță de poliție din Marea Britanie. 

Planurile inițiale datau din 1962 pe timpul crizei rachetelor din Cuba, când Statele Unite și URSS au fost cel mai aproape de declanșarea unui război nuclear. 

"Ar fi iresponsabil dacă nu am lua în considerare un Brexit fără acord, indiferent cât de improbabil ar fi și aceasta ar implica bineînțeles și securitatea familiei regale", a declarat o sursă din Whitehall, de la vârful corpului de funcționari publici de pe lângă guvern, citată de Sunday Times.

Rămâne însă o incertitudine: nu e clar dacă Regina Elisabeta ar fi de acord să părăsească Londra. În timpul celui de-al doilea război mondial, părinții actualei suverane, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta, au decis să rămână la Palatul Buckingham chiar pe timpul celor mai crâncene bombardamente germane, iar Prințesa Elisabeta a rămas și ea în Capitală.

Aceste planuri reflectă șansele sporite ca Marea Britanie să iasă din UE la 29 martie 2019 fără un acord negociat, dată fiind opoziția parlamentului britanic față de acordul Brexit convenit în noiembrie anul trecut.

Prim ministrul Theresa May dorește renegocierea așa numitului backstop, soluția temporară care ar preveni reîntoarcerea la o frontieră "dură" între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, dar liderii UE sunt categorici: negocierile nu mai pot fi redeschise.

Efecte negative pentru poliție

Între timp, ministrul britanic de interne, Safid Javid, a dat asigurări că țara va fi în siguranță chiar în cazul unui Brexit fără acord. 

Cressida Dick
Șefa Poliției Metropolitane din Londra, Cressida Dick, este îngrijorată de efectele unui Brexit fără acord
Image source: 
Evening Standard

Ministrul Javid răspundea unei îngrijorări exprimate de adjunctul șefului Poliției Metropolitane din Londra, Neil Basu, care spunea că ieșirea din UE fără acord ar fi extrem de preocupantă din punctul de vedere al operațiunilor de poliție. 

Basu spunea că Poliția Metropolitană discută aranjamente de urgență cu alte agenții de combatere a infracționalității din Europa. 

Iar la sfârșitul anului trecut, șefa Poliției Metropolitane, Cressida Dick, a spus că imposibilitatea de a accesa datele biometrice ale suspecților de infracțiuni și terorism ar pune Marea Britanie și UE într-o situație foarte proastă.

Un Brexit fără acord ar însemna ieșirea imediată a Marii Britanii din Europol și dispariția unor instrumente extrem de utile în combaterea infracționalității transfrontaliere, cum ar fi mandatul european de arestare.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ