Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lider UDMR: Parlamentul nu a învățat să controleze corect Serviciile

Foto: arhivă RFI

Vitamina D pentru toți copiii României sună pompos, dar este doar un mesaj politic, apreciază la RFI liderul deputaților maghiari Attilla Korodi. Asta după ce ieri președintele social - democraților, Liviu Dragnea, declara că bugetele serviciilor de informaţii vor fi reduse în 2019 și că „Banii vor merge la copiii României“.

PSD notează pe pagina sa de Facebook că serviciile secrete, care s-au ocupat în ultimii ani mai mult cu protocoale secrete şi ilegale, se vor descurca foarte bine şi cu mai puţini bani dacă îşi restrâng activitatea strict la atribuţiile legii.

În acest context, parlamentarul UDMR Attilla Korodi declară că în privința bugetelor serviciilor speciale nu a existat transparență niciodată și că Parlamentul nu a învățat să controleze corect serviciile.

„Când vorbim de bugetele Serviciilor speciale din păcate niciodată nu a existat o trasparență. Dacă ne uităm la mecanismele/obligațiile pe care trebuiau să le îndeplinească Serviciile, izvorând din protocoalele pe care le-au semnat fără a avea în vedere Constituția, legalitatea acestora, au fost încălcate cu anumite activități și costuri care nu cred că erau ale Serviciilor speciale. Și atunci, dacă nu există transparență, foarte greu putem să spunem dacă bugetul alocat acestora (Serviciilor – n.red.) este oportun, bun, just, prea mare sau prea mic. Din păcate aceste informații nu sunt încă la dispoziția Parlamentului. Eu cred că încă Parlamentul nu a învățat să controleze corect Serviciile speciale și să aibă o imagine de ansamblu corectă... Eu sper ca Comisiiile de control (a SRI, și SIE) să aibă perseverența, obiectivitatea, chiar și curajul de a face o analiză corectă și de a avea ca partenere aceste Servicii în această analiză, pentru că de acolo se știe dacă este un buget just sau nu”, declară la RFI Attilla Korodi, liderul deputaților UDMR.

Bugetele Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Protocol şi Pază şi al Servicului de Telecomunicaţii speciale au creşteri, conform proiectului de buget cuprinse între 4,8% şi 69% faţă de anul trecut.