Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Varșovia: scandalul “Lex Developer”. Cât pierde Kaczynski?

jaroslaw.jpg

Varșovia: scandalul “Lex Developer”. Cât pierde Kaczynski?
Varșovia: scandalul “Lex Developer”. Cât pierde Kaczynski?

 Un alt scandal de proportii si-a facut loc pe scena politica de la Varsovia saptamana trecuta. Liderul aproape absolut, dar neformal al partidului de guvernare, Jarosław Kaczyński, a devenit protagonistul unui scandal ce imbina elemente de trafic de influenta, fals in declaratii, inselaciune si utilizarea institutiilor de stat in interes de partid si chiar personal.

J. Kaczyński era pana nu demult considerat la nivel popular o statue in viata a modestiei, a unui stil de viata sobru si ascetic, a liderului national care face politica exclusiv din vocatie, si nu din interese materiale. Imbracat modest, purtand sacouri roase in coate si locuind intr-o casa relativ modesta mostenita de la parinti, Kaczyński era plasat moral deasupra tuturor, atat a politicienilor din opozitie cat si de la guvernare. O imagine cu o componenta solida de mit printre alegatorii partidului de guvernare.

Ei bine, scandalul care a izbucnit cu o saptamana in urma, un scandal de coruptie la cel mai inalt nivel, fara precedent in ultimii ani, vine sa distruga acest mit. Dintr-o serie de inregistrari secrete facute in vara lui 2018 de un om de afaceri austriac inrudit cu Kaczynski, reiese ca cel din urma si-ar fi dorit constructia a doua turnuri intr-un cartier central al Varsoviei – adica doi zgaraie-nori gemeni de 190 de metri inaltime – finantate din banii unei banci de stat. Toata investitia ar fi costat 400 de milioane de euro. Kaczynski, care nu are alt statut oficial decat cel de simplu deputat, se prezinta in inregistrari ca garant al creditului care ar fi dus la materializarea acestui proiect imobiliar. Din inregistrare, care este rezultatul a 19 intalniri directe cu Kaczynski in cadrul acestei afaceri imobiliare, reiese ca omul de afaceri isi dorea recuperarea a 9 milioane de euro, ca parte a primei faze de dezvoltare a proiectului. Din motive politice si electorale, Kaczynski a pus capat proiectului sugerand ca omul de afaceri sa-si recupereze banii prin judecata. Liderul polonez i-ar fi promis totusi omului de afaceri continuarea proiectului in cazul in care Lege si Justitie ar castiga alegerile din toamna acestui an.

2019 este an electoral in Polonia. Ne putem astepta la consecinte majore?

Fara indoiala este si va fi o tema fierbinte la Varsovia in lunile ce vor urma. Multi se intreaba in ce mod va plati Kaczynski si partidul sau. Deocamdata atentia este indreptata spre modul ascuns si ilegal, din cate se pare, in care Kaczynski coordoneaza retele de influenta politica, si mai nou in zona de afaceri. Vom continua sa aflam detalii pe masura ce investigatia juridica si publica va continua.

In momemtul de fata, reiese ca liderul Kaczynski ar fi facut traffic de influenta si fals in declaratii printr-o fundatie ce poarta numele fratelui sau  - fostul presedinte Lech Kaczynski – iar in jurul acestei fundatii s-au dezvoltat retele de interese strans legate de Jaroslaw Kaczynski si partidul de guvernare. Practic aceste retele ar fi servit interese personale - inclusiv interese materiale, ceea ce sugereaza ca in spatele imaginii de “sfant politic” al lui Kaczynski exista o intreaga mini-oligarhie ascunsa, influenta careia a crescut pe masura ce partidul Lege si Justitie s-a aflat la putere in ultimii trei ani.

E prematur sa tragem concluzii cu privire la sanctiuni din partea electoratului, insa ne putem astepta ca acest caz de coruptie sa coste partidul Lege si Justitie sufficient de mult incat sa piarda guvernarea chiar daca ar continua sa fie cel mai mare partid. Scandalul va alimenta cu siguranta ne-increderea si dezamagirea unor votanti ai partidului de guvernare – ar exista deja semne in sondaje, si va mobiliza si mai mult electoratul de centru-dreapta si de stanga. Primul mare test va veni in luna mai la alegerile pentru Parlamenul European.

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski