
Politică
Așteptând discursul anual al lui Trump
speech_1_wiki.jpg

Donald Trump anunță că va lansa un apel la unitate şi promite să adopte un ton optimist, cu 21 de luni înainte de noi alegerile prezidenţiale la care intenţionează să candideze pentru un nou mandat de patru ani. Dificultatea poziţiei în care se va afla preşedintele SUA în timpul discursului prevăzut să înceapă la ora locală 9:00 PM este ilustrată de faptul că în spatele şefului statului, în raza camerelor de filmat, va sta aşezată conform tradiţiei noua preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, una din cele mai vocale adversare ale zidului antiimigraţie şi care a jucat un rol decisiv în înfrângerea suferită de Trump în criza ”shutdown”.
Imaginea de negociator abil a magnatului imobiliar devenit preşedinte a fost serios afectată după ce a trebuit să cedeze, la finalul mai multor săptămâni, în faţa adversarilor săi politici şi a ridicat blocajul guvernamental semnând, la 25 ianuarie, o lege de finanţare temporară a statului federal, fără să fi obţinut niciun cent pentru proiectul său de zid împotriva imigraţiei clandestine.
La fel ca anul trecut, când a adoptat un ton preponderent conciliant, este de aşteptat ca Donald Trump să lase deoparte agresivitatea mesajelor sale de pe Twitter. ”Împreună, vom putea pune capăt deceniilor de blocaj politic, vom putea vindeca vechile răni, construi noi coaliţii, proiecta noi soluţii”, ar urma să spună preşedintele, conform unui extras din discurs difuzat în avans de Casa Albă.
Rămâne însă incert care va fi în final tonul general al discursului, dacă va fi o invitaţie la relansarea cu virulenţă a dezbaterii cu privire la imigraţie sau dacă nu cumva Trump va profita de ocazie, aşa cum a lăsat de altfel să se înţeleagă, pentru a declara stare de ”urgenţă naţională”, procedură excepţională care îi va permite să obţină finanţare pentru mult doritul său zid la graniţa cu Mexicul fără a mai aştepta aprobarea Congresului.
Deşi va scoate cel mai probabil în evidenţă cifrele economice favorabile şi dinamismul de pe piaţa muncii, capitolul consacrat politicii externe îi va atrage probabil lui Trump aplauze mai puţin convinse, chiar din partea propriei tabere, având în vedere disensiunile din rândul republicanilor, în special cu privire la retragerea considerată precipitată a trupelor americane din Siria.
În acelaşi timp, preşedintele SUA ar putea profita de ocazie pentru a anunţa locul şi data viitorului său summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Trump se va exprima în faţa unui nou Congres care doboară toate recordurile de diversitate din istoria SUA: 127 de femei şi peste 50 de aleşi afro-americani. Între invitaţi se va număra şi laureata Premiului Nobel pentru Pace Nadia Murad, fostă sclavă a jihadiştilor din Irak, membră a minorităţii yazidite. Senatorul Marco Rubio a hotărât în ce-l priveşte să-i ofere un loc în sală opozantului venezuelean Carlos Vecchio, numit însărcinat de afaceri al Venezuelei în SUA de Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la Caracas.